latinica  ћирилица
04/11/2017 |  16:51 ⇒ 05/11/2017 | 09:27 | Аутор: РТРС

Шта доноси Закон о заштити жртава ратне тортуре? (ВИДЕО)

До краја године у скупштинској процедури требало би да се нађе нацрт Закона о заштити жртава ратне тортуре Републике Српске. Удружење жена жртава рата подржава доношење овог закона, док се оштро противи усвајању сличног на нивоу БиХ, закључак је предсједништва Удружења жена жртава рата са сједнице у Лакташима.
Жене жртве рата - Фото: РТРС
Жене жртве ратаФото: РТРС

Новим законом право ће остварити више од 1.600 жена жртава рата колико их је до сада евидентирао Републички центар за истраживање ратних злочина Републике Српске. Сличан закон на нивоу БиХ представља покушај преноса надлежности.

- Закон који се доноси на нивоу БиХ не интересује ово удружење, нећемо тамо подносити захтјеве, нити нас интересују њихове надлежности. Ми подржавамо усвајање Закона о заштити жртава ратне тортуре у НСРС и веома смо задовољни досадашњом процедуром Владе Српске везаној за ово питање - рекла је предсједница Удружења, Божица Живковић Рајилић.

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Милорад Којић сматра да је покушај усвајања закона на нивоу БиХ усмјерен ка економском слабљењу Републике Српске и легализацији активности са лажним потврдама Института за нестале особе БиХ које су до сада провођене у том правцу.

- Мимо својих овлаштења и надлежности Институт је издавао потврде о неким логорашима, а очигледно је да та намјера траје већ неко вријеме и да су они ишли степеницу по степеницу- од тога да се неовлаштено издају увјерења до тога да се сада дође у процедуру усвајања овог закона - каже Којић.

На сједници у Лакташима предсједништво Удружења жена жртава рата усвојило је смјернице за предстојећи састанак са главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом у Сарајеву.