latinica  ћирилица
05/11/2017 |  16:12 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Српска још није увела електронске радничке картице (ВИДЕО)

Седам мјесеци након измјена Закона о пореском поступку, Српска још није увела електронске радничке картице. Идеја је да сваки радник са собом носи документ са којег ће инспектори одмах моћи очитати да ли је пријављен, да ли су му уплаћени доприноси а све у циљу сузбијања "сиве економије" у области рада и запошљавања. Српска би могла да постане прва земља у региону која ће примијенити овакав вид борбе.
Електронске картице - Фото: РТРС
Електронске картицеФото: РТРС

Једна од кључних мјера Владе за сузбијање сиве економије мораће још да сачека. Електронске радничке картице, предвиђене измјенама Закона о пореском поступку, усвојеним почетком године, као главно оруђе у борби против рада на црно, још нису угледале свјетлост дана.

- Та картица треба да садржи све податке битне за радни однос- име, презиме, уговор о раду, плату, доприносе - каже Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Како ће та картица на крају да изгледа, које информације ће да садржи и како би требало да се примјењује, још је непознато. Радна група која ради на томе, још није донијела правилник који би требало да пружи одговоре.

"Одлуком Владе је одобрено финансирање 1.000.000 КМ из средстава јавних инвестиција, а процедура у вези са релизацијом пројеката биће спроведена у наредном периоду", саопштено је из Министарства финансија Српске.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изражава жаљење што процедура још увијек није реализована.

- Видјели сте да је постојало одређено неразумијевање на релацији Влада-послодавци, као и на релацији са синдикатом, али постоји жеља да то буде што прије ријешено - каже премијерка Српске. 

Оно што и синдикалцима и пословној заједници смета јесте што нису знали да постоји радна група која на том питању ради и што их, како кажу, нико из Владе није питао за мишљење. Кажу да подржавају све мјере у сузбијању рада на црно, али у изради правилника морају учествовати.

- Главни је проблем што нас нико није контактирао. Не можете такав један документ правити ,а да нас не консултујете. Ми немамо појма како они сада планирају да та картица изгледа, како да се употребљава и све остало - каже Саша Аћић из Уније Удружења послодаваца Републике Српске.

Планирано је да се изради око 250.000 картица које би радници морали да носе, а инспектори би приликом контроле, увидом у картицу, могли да добију све потребне информације. Иако жељно ишчекују да картице почну да се примјењују, синдикалци сумњају да ће се то убрзо догодити.

- Ја сам увјерена да ће одређени дио пословне заједнице тражити да се "ублаже" те картице - каже Мишићева.

Цијели поступак требало би да реализује Пореска управа, али су им, кажу, свезане руке док год се не донесе спорни правилник. Надлежни напомињу да та картица неће мијењати ниједан други идентификациони документ, већ ће искључиво да служи спровођењу брже и ефикасније контроле пријављивања запослених и смањењу злоупотребе приликом запошљавања.