latinica  ћирилица
06/11/2017 |  13:50 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Преговори социјалних партнера о проблематици рефундација биће настављени (ВИДЕО)

Социјални партнери наставиће разговоре о проблематици рефундација, висини износа накнада плата за вријеме привремене неспособности за рад и редовности рефундација накнада плата за породиљско одсуство, које се исплаћују на терет јавних фондова, речено је након сједнице Економско-социјалног савјета Српске.
Социјални партнери - Фото: РТРС
Социјални партнериФото: РТРС

На данашњој посебној сједници Савјета у Бањалуци учествовали су представници Владе, односно министарстава рада и борачко-инвалидске заштите и финансија, Републике Српске, предаставници послодаваца и синдиката, те Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ и јавног фонда дјечије заштите.

"Конкретно нисмо стигли до одређених рјешења и ови разговори ће се наставити јер је ријеч о озбиљном питању, знајући да ФЗО Српске има пуно финансијских проблема у прикупљању одређених доприноса и сервисирању законом предвиђених обавеза", рекла је новинарима предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

Она је навела да је захтјев послодаваца да рефундирање боловања радника исплаћује ФЗО у пуном или бруто износу, а да породиљска одсуства у бруто износу иду на терет Фонда дјечије заштите.

"То је добило подршку Синдиката, али не да се смањи проценат за незапосленост, односно пребаци Фонду дјечије заштите, чиме би била ускраћена права радницима који буду проглашени технолошким вишком. Из радничких пара за незапосленост или из Завода за запошљавање финансирају се сви пројекти новог запошљавања, а не из буџета Српске", рекла је Мишићева.

Она је навела да је захтјев Синдиката да се изврши диференцијација накнада за вријеме болести радника, те да она буде 90 одсто када је ријеч о радницима који имају тешка и вишемјесечна обољења.

Мишићева је послије састанка у Дому синдиката у Бањалуци поновила да је у пакету потребно донијети нове законе о здравственој заштити и здравственом осигурању, постићи редовност уплате доприноса у чему на негативан начин предначи јавни сектор, те законски учинити све да ФЗО Српске буде у бољој финансијској ситуацији како би испуњавао своје обавезе.

"Важно је да Влада преузме свој дио одговорности за сва осигурања и осигуранике који се појављују у ФЗО-у у пуном капацитету. Од 260.000 радника Српске, послодавци за њих 215.000 плаћају доприносе, а милион осигураника користи услугу", упозорила је Мишићева.

Она је рекла да Синдикат тражи измјене Закона о посредовању при запошљавању како би се повећао износ накнаде за вријеме незапослености из радничког доприноса из кога се финансира Завод за запошљавање Српске, те дужина примања те накнаде.

Мишићева је нагласила да Савез синдиката подржава плаћање породиљског одсуства незапосленим женама, али да то никако не буде из Фонда дјечије заштите, већ из буџета Српске.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је да послодавци преговарају са Владом Српске о уредби којом би била дефинисана прерасподјела подстицаја за запошљавање, а чије се усвајање очекује до краја ове године.

"Да запослите радника годину дана и да вам држава врати порезе и доприносе. Сматрамо да се у Заводу за запошљавање појавио дио средстава /15 милиона КМ/ који се до сада користио за подстицаје запошљавања, па смо предложили да се без угрожавања обезбјеђења средстава за незапосленост тај дио средстава преусмјери у Фонд дјечије заштите да бисмо дошли до исплате /породиљских боловања/ у бруто-износу", навео је Тривић.

Према његовим ријечима, тиме би без повећања укупних оптерећења и смањења радничких права овај проблем био ријешен. "Сматрамо то једном помоћи у смислу демографских проблема Српске", додао је Тривић.

Када је ријеч о проблему рефундације боловања радника, Тривић је рекао да је ФЗО имао укупна дуговања на том плану око 45 милиона КМ, од чега послодавцима из реалног сектора припада 15 милиона КМ.

"Приједлог је да се од идуће године по аутоматизму могу компензовати сва текућа потраживања, а да она из претходних година буду ријешена или током наредне године из средстава кредита Свјетске банке, или издавањем обвезница", рекао је Тривић.

Директор ФЗО Српске Дејан Кустурић рекао је да се Фонду по основу неуплаћених доприноса за здравство дугује око 280 милиона КМ.

"Морамо сви више радити на редовности прикупљања и уплата доприноса. Влада је многим мјерама у ранијем периоду ишла ка смањењу одређених стопа, па је смањена стопа доприноса са 12,5 на 12 одсто, због чега ФЗО остварио у задњих пет година мање око 300 милиона КМ прихода на основу доприноса", рекао је Кустурић.

Он је рекао да ФЗО не би требало оптерећивати другим обавезама јер су, када је ријеч о боловању, дата добра права у оквиру здравственог осигурања.

Директор Јавног фонда дјечије заштите Републике Српске Недељко Јовић рекао је да се годишње око 27 милона КМ издваја за рефундацију накнаде плате запосленим породиљама.

"То је у нето износу. Ако би Фонд преузео обавезу да то исплаћује у бруто износу нама би недостајало додатних око 17 милиона КМ. Ако бисмо урачунали и тај мјесец који је на терет послодавца, то је још 4,2 милиона КМ", рекао је Јовић.

Извор: Срна