latinica  ћирилица
06/11/2017 |  14:27 ⇒ 07/11/2017 | 09:05 | Аутор: РТРС

И. Сарајево: Откривен споменик Чуркину- хвала за руско "не" (ВИДЕО)

Преминули руски амбасадор у УН-у Виталиј Чуркин добио је спомен-обиљежје у Источном Новом Сарајеву.
Споменик Виталију Чуркину - Фото: РТРС
Споменик Виталију ЧуркинуФото: РТРС

Представници Владе Републике Српске, локалне заједнице и удружења Источна алтернатива из Српске и Србије указали су на историјску подршку руског народа српском.

Овим спомеником, како је истакнуто, исказана је велика захвалност човјеку који је спријечио усвајање британске резолуције о Сребреници у Савјету безбједности УН-а, којом се хтјело српски народ окарактерисати као геноцидан.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић рекао је да Република Српска и српски народ дугују вјечну захвалност преминулом руском амбасадору који је рекао и одбранио истину, правду и слободу на најзначајнијем мјесту на свијету.

- Чуркин је учинио велико дјело, јер је спријечио усвајање резолуције и посљедице које би тиме сносио српски народ. То је оно што даје снагу и величину том човјеку - рекао је Савановић.

Велики свјетски дипломата показао је да је искрени брат искреног народа, који је у свим тешким ситуацијама био уз српски народ.

- Овим спомеником се шаље порука да је мир најбитнији, а Руска Федерација и покојни амбасадор Чуркин су улагањем вета на резолуцију, послали поруку да је овим просторима потребан мир - навео је Војин Павловић, предсједник Удружења Источна алтернатива.

Постављање спомен-обиљежја знак је да велика дјела великих људи остају и након њиховог одласка, истакли су у Руској амбасади, подсјећајући на Чуркинов допринос.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић навео је да ова општина, као и читава Република Српска, руски народ сматра својом браћом и пријатељима.

- Управо због тога смо одлучили да овај споменик, након неуспјелог покушаја у Сребреници, подигнемо у Источном Новом Сарајеву. Цјелокупни руски народ је много допринио стабилности и опстанку Срба на овим просторима - рекао је Ћосић.

Од идеје о постављању споменика у Сребреници Источна алтернатива не одустаје. Исти захтјев послан је и властима Београда.

- Захтијевамо да Скупштина града Београда да одреди мјесто гдје ће бити постављен споменик Виталију Чуркину. Мислимо да је то обавеза садашње власти у Београду - каже Драган Тодоровић, из Удружења Источна алтернатива Србија.

Споменик Чуркину постављен је испред галерије Кућански, будућег музеја, гдје ће се, како је речено, одржавати часови историје.