latinica  ћирилица
07/11/2017 |  08:42 | Аутор: РТРС

Проширење аорте мора да се оперише

Проширење грудне и стомачне аорте често се открива тек када овај крвни суд пукне. Али и кад се анеуризма открије на вријеме, најчешће случајно, постоји велика дилема да ли је треба оперисати ако је мања од 5,5 цм.
Трбушна аорта (фото:lekarinfo.com) -
Трбушна аорта (фото:lekarinfo.com)

Проширење грудне и стомачне аорте често се открива тек када овај крвни суд пукне. То је стање које угрожава живот и у великом броју случајева може да има фаталан исход. Али и кад се анеуризма открије на вријеме, најчешће случајно, постоји велика дилема да ли је треба оперисати ако је мања од пет и по центиметара.

Пацијентима којима се анеуризма открије прије пуцања на операцију се упућују углавном ако је проширење веће од пет и по центиметара.

Међутим, и у стручним круговима постоје различита гледишта о томе да ли би анеуризму аорте требало оперисати раније, и онда када је она мањег пречника, тачније да ли би је требало оперисати већ када пређе четири сантиметра. О томе се дискутовало и на недавном Осмом конгресу Удружења кардиоваскуларних хирурга.

Професор др Мирослав Марковић, хирург Клинике за васкуларну хирургију Клиничког центра Србије, каже да операција има смисла и када је анеуризма мања од 55 милиметара, јер до пуцања може да дође независно од њеног промера.

- Чињеница је да је чешћа руптура код анеуризми које су велике, односно које прелазе дијаметар од пет и по центиметара. Али до руптуре понекада долази и код мањих анеуризми које би из тог разлога требало оперисати - каже др Марковић.

Он објашњава да ризик од пуцања анеуризме постоји код сваког проширеног крвног суда, а када је о аорти ријеч, њено ширење веће од четири центиметра подиже тај ризик до седам одсто годишње.

- Фактори који указују на то да је руптура могућа код анеуризме пречника четири и више центиметара су ако пацијент има нерегулисану хипертензију, вишедеценијски је пушач, болује од хроничне опструктивне болести плућа и ако то показује конфигурација саме аорте на снимку скенера - прича професор Марковић. - Да би се налаз скенера правилно протумачио пресудно је искуство и едукација хирурга.

Одлуку да ли би требало извести превентивну операцију, која пацијенту спасава живот, доноси конзилијум лекара, а она зависи од општег здравственог стања пацијента. Анеуризме промера између четири и пет центиматара годишње се открију код четвртине прегледаних пацијената.

Статистика показује да анеуризме пречника пет и по центиметара на годишњем нивоу пуцају код 20 одсто пацијената. Како се ширина аорте повећава, ризик расте, а пракса показује да ако је дијаметар аорте шест, годишњи ризик је 30 одсто, а када достигне седам центиметара, ризик од пуцања је 50 одсто.

Извор: Новости