latinica  ћирилица
09/11/2017 |  09:49 ⇒ 09:51 | Аутор: РТРС

Револуционарни подвиг: Нова кожа за "дјечака лептира"

Љекари који лијече дјечака из Њемачке, обољелог од булозне епидермолизе, тешке болести коже опасне по живот, изјавили су да су експерименталном генском терапијом успјели да му створе потпуно нову кожу.
Лабораторија (Фото: Thinkstock) -
Лабораторија (Фото: Thinkstock)

Дјечак-лептир Хасан (9), рођен у Сирији, смјештен је прије двије године у болницу у Њемачкој, с ријетком, неизљечивом болести коже, изазваном мутацијама гена. Због те болести кожа је изузетно осјетљива на додир, као крила лептира, и готово константно је пуна пликова и отворених рана, наводи АП.

За његов случај ангажовани су доктори из Италије који су узели мали узорак дјечакове коже и у лабораторији додали њеним ћелијама исправну верзију лошег гена. Потом су му пресадили такву генетски модификовану кожу.

Послије низа операција којима му је спашаван живот, дјечак Хасан је добио нову, генетски модификовану кожу која прекрива 80 одсто његовог тијела, наводи ББЦ.

Сада, двије године касније, његова кожа изгледа потпуно нормално. Доктори наводе да је стање дјечака толико напредовало да не само да му више нису потребни лијекови, већ је поново кренуо у школу и чак игра фудбал.

Хасанов отац рекао је да се дјечак "сада осјећа као нормална особа", да се игра, да је активан и ужива у животу.

Неколико дана по рођењу Хасан је имао пликове и ране по цијелом тијелу и највећи дио његове коже изгледао је као отворена рана.

Како за булозну епидермолизу лијека нема и око 40 одсто обољелих не доживи адолесценцију, доктори су дјечакову породицу припремали за најгоре.

Један од доктора у њемачкој болници изјавио је да су се љекари првобитно одлучили за палијативну његу, јер "нису имали шансе да спасу живот дјетета".

Тада је доведен тим биолога специјалиста за генску терапију, са италијанских универзитета у Модени и Ређо Емилији, а Хасанови родитељи су им одобрили да покушају с експерименталном терапијом, преноси ББЦ.

Извор: Б92, Бета