X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
09/11/2017 |  12:51 ⇒ 12:53 | Извор: РТРС

Три Американца заједно богатија од пола Америке

Тројица најбогатијих људи у САД – Бил Гејтс, Џеф Безос и Ворен Бафет – заједно располажу иметком већим од уштеђевине чак 160 милиона Американаца, показује најновија студија.

За три милијардера, наиме, заједно имају укупно 248,5 милијарди долара, што премашује збирну вредност имовине око 63 милиона америчких домаћинстава, а то је закључено у студији под називом "Биллионаире Бонанза 2017" коју је израдио амерички Институт за политичке студије.

"Толико новца концентрисаног у тако мало руку док се велики број људи мучи – то није само лоша економија, већ и морална криза", истиче се у студији, чији су коаутори Џош Хокси и Чак Колинс.

Иначе, 400 најбогатијих људи у САД, када се саберу вриједности њихових иметака, заједно посједују богатство од 2,68 билиона долара, што је више од БДП-а Британије, Француске или Индије, наводи се у студији, на основу "Форбсове" листе 400 најбогатијих у 2017. и Прегледа потрошачких финансија Федералних резерви за 2016.

"Наших 400 најбогатијих људи сада располаже богатством већим од укупних средстава 64 одсто америчког становништва, односно око 80 милиона домаћинстава или 204 милиона људи. То је више људи него број становника Канаде и Мексика заједно", напомиње се у извјештају.

Два начина да се смањи раскорак у богатству

Пореска смањења која је предложио амерички председник Доналд Трамп вероватно ће још више проширити јаз, пошто ће 80 одсто смањења пореза ићи на руку само најбогатијима, односно једном проценту домаћинстава, оцењује се.

"Неједнакост у богатству је у порасту. Сада је време за акције како би се смањила неједнакост, а не за смањења пореза за најбогатије", указује се у извештају.

У студији се предлажу два начина да се смањи раскорак у богатству – најпре да се неједнакост не погорша још више смањењем пореза богатима, а друго – да се примијени политика смањења концентрисаног богатства.

"Неједнакост ће наставити да се продубљује уколико не интервенишемо директно како бисмо смањили велику концентрисаност личног богатства. Опорезујући наша најбогатија домаћинства, могли бисмо да дођемо до значајних прихода и онда уложимо те фондове у развој могућности за стварање богатства", закључује се у студији.

Извор: Танјуг