latinica  ћирилица
09/11/2017 |  14:47 ⇒ 17:30 | Аутор: РТРС

Јованић: За појаву епидемије малих богиња криве здравствене власти

Предсједник Коморе доктора медицине Републике Српске Небојша Јованић сматра да су за појаву епидемије малих богиња криве здравствене власти које би требало озбиљније да се баве тим проблемом, као и сви љекари који би требало да поштују оно што су учили на факултету.
Небојша Јованић - Фото: СРНА
Небојша ЈованићФото: СРНА

"Љекари не би требало да се предају некаквим интернет страницама и причама, већ ономе што су учили на факултету и од чега живе", рекао је Јованић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је ове године тема свечане сједнице Скупштине Коморе доктора медицине вакцијанација јер Европа има проблем са вакцинацијом, о чему најбоље свједоче епидемије малих богиња у Румунији, Њемачкој, Италији, Македонији, Косову и Метохији, док је јуче проглашена и у Србији.

Јованић је истакао да постоје антивакцинациони лобији, које, углавном, не чине епидемиолози, већ психијатри, психолози, физијатри, односно они којима то није струка.

Он је појаснио да не може доћи до епидемије док је вакцинација 95 одсто.

Говорећи о положају доктора у Српској, Јованић је рекао да, као и у друштву у цјелини, има и добрих и лоших ствари.

На свечаној Скупштини уручене су и награде Коморе, те је највеће признање "Велики печат" додијељено гинекологу са Универзитетско-клиничког центра Републике Српске Ненаду Лучићу, Хипократово признање Синиши Максимовићу из Бијељине, а додијељене су и награде за научно-истраживачки рад, примарну здравствену заштиту, организацију здравствене службе, те најбољим студентима медицинских факултета у Фочи и Бањалуци.

Извор: Срна