latinica  ћирилица
10/11/2017 |  10:56 | Аутор: РТРС

У Српској нема регистрованих обољелих од грипа

У Републици Српској за сада нема регистрованих пацијената обољелих од грипа, речено је Срни у републичком Институту за јавно здравство.
Институт за јавно здравство Републике Српске -
Институт за јавно здравство Републике Српске

Начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске Љубица Јандрић рекла је Срни да Институт у континуитету спроводи надзор над акутним респираторним инфекцијама, обољењима сличним грипу и тешким респираторним инфекцијама.

Према њеним ријечима, вакцинација грађана према личном избору против грипа у Институту за јавно здравство Републике Српске комерцијалном вакцином тече према плану и већ је утрошено више од половине набављене количине.

Она је подсјетила да је вакцинација против грипа почела 26. октобра, те да је Институт ове године обезбиједио 1.600 доза комерцијалних вакцина.

Јандрићева каже да је цијена комерцијалне вакцине 18 КМ, а заинтересовани се могу вакцинисати сваким радним даном од 8.00 до 14.00 часова.

"За становнике који имају право на бесплатну вакцину Институт је обезбиједио 15.000 доза у сарадњи са Фондом здравственог осигурања и Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске", навела је Јандрићева и додала да се вакцинација врши у амбулантама породичне медицине.

Она је напоменула да су плаћања вакцинисања ослобођени пацијенти на хемодијализи, дијабетичари који користе инсулинску терапију, они који су имали операције на срцу, обољели од реуматске грознице, цистичне фиброзе, мишићне дистрофије, мултипле склерозе, пацијенти који су завршили хемиотерапију, ХИВ позитивна лица и обољели од АИДС-а.

Плаћања вакцинисања против грипа ослобођена су и лица са посебним потребама у колективном смјештају, лица која болују од малигних болести након примљене терапије, као и здравствени радници на инфективним клиникама или одјељењима и јединицама интензивне медицине.

Јандрићева је навела да се вакцинација препоручује хроничним болесницима, старијим лицима, лицима која су у контакту са ризичним групама, здравственим радницима, запосленима у секторима и службама од јавног значаја.

Она је препоручила да се грађани што прије вакцинишу, јер је након вакцинације потребно најмање двије седмице да се развије заштита против ове болести.

Извор: Срна