latinica  ћирилица
10/11/2017 |  16:18 ⇒ 16:58 | Аутор: РТРС

Филм "Лица Лафоре" награђен на "Првом кадру"

На 11. Међународном фестивалу документарног и кратког играног филма "Први Кадар" у Источном Сарајеву, филму "Лица Лафоре", рађеном у продукцији РТРС-а, додијељена је награда "Златно зрно".
Филм "Лица лафоре" - Фото: РТРС
Филм "Лица лафоре"Фото: РТРС

Филм "Лица Лафоре", аутора Дениса Бојића, изазвао је највише емоција код публике, што је резултирало наградом за најбољи филм према њиховом избору.

Филм документује судбину породице Гајић и њихову вишегодишњу надљудску борбу за проналазак лијека против Лафорине болести, од које су обољеле њихове двије кћерке.

Породица из Републике Српске је највећим дијелом заслужна за проналазак лијека за једну од најтежих дјечјих болести на свијету. Податак да је рјешење планетарно важног проблема иницирано са ових простора, Републику Српску, БиХ али и читав регион смјешта у епицентар свијета науке и медицине.

Продукцијски захтјеван, филм је сниман у Републици Српској, Федерацији БиХ, Канади, Француској, Белгији, Србији, Хрватској. Ради се о тројезичном филму, радња се паралелно одвија на српском, француском и енглеском језику.

Предсједник стручног жирија 11. Међународног филмског фестивала "Први кадар" био је редитељ Драган Елчић. Осим Елчића, у жирију су били и Дана Димитриу, директор "Букурешт филм фестивала", те продуцент Драган Маринковић, оснивач и први директор Дирекције ФЕСТ-а.

Гран-при "Стећак кнеза Павла" за најбољи филм на фестивалу додијељен је документарном филму "Рупин бутик", редитеља Глорије Халаш.

У образложењу  жирија наведено је да филм дочарава ситуацију у којој "жене, жртве насиља, животним оптимизмом побјеђују стварност и уливају наду у живот".

Награда "Филмска клапа" за најбољи студентски документарни филм у селекцији "Нови погледи" припала је документарном филму "Звук лампаша", редитеља из Бугарске Антонија Миличева, који је, како је наведено, приказао "бијег од свакодневице у љубав према изумрлим занатима".

"Филмска клапа" за најбољи студентски кратки играни филм у селекцији "Кључ за филм" додијељен је равноправно филмовима "Епитаф" Душана Голубовића из Србије и "Папаруда", аутора Луције Лупу из Молдавије, уз образложење да се оба филма истичу естетским вриједностима и даром аутора.

"Печат кнеза Павла" за најбољи кратки играни филм у селекцији "Кратке приче" освојила је Милица Филиповска за филм "Флафи". У образложењу је наведено да је ријеч о рефлексној метафори о времену у коме живимо и дилеми: остати или отићи, која се ломи преко дјечјег одрастања.

"Печат кнеза Павла" за најбољи документарни филм у селекцији "У фокусу" додијељен је документарцу "Флотел Европа", који је рађен у српско-данској копродукцији и у режији Владимира Томића. Наведено је да је Томић испричао "библијску причу саткану од личног архивског материјала изузетног емотивног набоја".

"Печат кнеза Павла" за најбољи документарни филм у селекцији "Екс Ју у фокусу" припала је редитељу Срђану Шаренцу за филм "Двије школе". Према мишљењу жирија, ријеч је о "причи о босанском Гордијевом чвору која ни данас, у миру, није разријешена".

Жири је додијелио и двије специјалне награде. Једну је добио филм "Очев језик", редитеља Кристине Сукс из Румуније, која је обрадила тему о неразумијевању међу члановима породице у којима отац и ћерка говоре различите језике и долазе из различитих националности. Друга специјална награда отишла је у руке Бориса Митића за филм "Слатко од ништа", чији је циљ био да дочара стање када се ни из чега створи ништа или нешто.

Специјална награда фестивала "Златни лептир", коју додјељује "Вива филм фестивал", у складу са Протоколом о сарадњи овог фестивала и "Првог кадра" припала је кратком играном филму "По сунцу хода" Стефана Красића из Србије.