latinica  ћирилица
10/11/2017 |  21:25 | Аутор: РТРС

"Еликсир младости" нам је све вријеме био пред носом?

Супстанца која се налази у одређеним намирницама могла би да има важну улогу у подмлађивању ћелија, пише Индепендент.
Црно вино - Фото: РТРС
Црно виноФото: РТРС

Научници са Универзитета у Екстеру и Брајтону сматрају да су на добром путу ка откривању начина за подмлађивање неактивних сенесцентних ћелија.

Они су током најновијег истраживања успјели да подмладе овај тип ћелија не само по изгледу, већ да учине да се оне понашају попут млађих ћелија.

Истраживачи су током ескепримента користили састојке налик ревесатролу - супстанци која улази у састав црног вина, црне чоколаде, црног грожђа и боровница.

Само неколико сати након третмана, старије ћелије почеле су да се дијеле и имале су дуже тјеломјере - "капице" на крајевима хромозома које је скраћују док старимо.

Претходна истраживања показала су да одређене класе гена у старости постају неактивне, али су супстанце којима су подвргнуте у току истраживања довеле до њиховог поновног активирања.

Научници се надају да ће ово откриће довести до настанка терапија које ће људима помоћи да остаре боље, и без одређених дегенеративних проблема који се обично јављају у старости.

Један од разлога због којих у позном добу постајемо подложнији болестима јесте нагомилавање сенесцентних ћелија у нашим ткивима, које и даље живе, али не расту или престају да функционишу како треба.

Извор: Б92