latinica  ћирилица
11/11/2017 |  15:20 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске ће сносити трошкове боравка мајки, пратиоца или старатеља у болници

Вршилац дужности генералног директора Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Владо Ђајић рекао је да је та установа, уз консултацију са министром здравља Драганом Богданићем, донијела одлуку да се омогући бесплатан боравак мајкама које желе за буду уз дјецу током лијечења у тој установи до краја ове године, до када истиче спорни уговор са Фондом здравственог осигурања Српске.
др Владо Ђајић, директор УКЦ РС - Фото: РТРС
др Владо Ђајић, директор УКЦ РСФото: РТРС

Након иницијативе Савез хуманитарних организација и удружења грађана Републике Српске, за укидање плаћања дневног боравка уз дјецу на лијечењу, које у Бањалуци износи 45 КМ, УКЦ Републике Српске је донио одлуку да ће сносити трошкове боравка мајке, пратиоца или старатеља у болници до краја ове године, односно до истека уговора са ФЗО Републике Српске.

"Поред најскупљих и најбољих лијекова, које се трудимо да обезбиједимо за дјецу, циљ УКЦ Републике Српске је да им омогућимо и угодан боравак и самим тим да допринесемо њиховом што бржем оздрављењу", рекао је Ђајић.

Он је на конференцији за новинаре у УКЦ рекао да је та установа у незавидном положају због неповољног уговора који има са ФЗО Републике Српске, те да ће уложити све напоре да овај и слични проблеми заједнички буду превазиђени.

"Сви смо на истој страни, а циљ нам је што брже оздрављење и што бољи боравак дјеце у нашој установи", рекао је Ђајић.

Он је рекао да УКЦ стоји на располагању за све спорне ситуације које се десе, како би их заједнички рјешавали.

Савез хуманитарних организација и удружења грађана Републике Српске, у име 11 организација и чланова које окупља, захвалило је руководству УКЦ-а Републике Српске на брзој интервенцији да се омогући бесплатан боравак мајкама које желе за буду уз дјецу током лијечења у тој установи.

Из Савеза подсјећају да су отворено писмо његови чланови упутили прије два дана.

"Искрено се надамо да ће проблем плаћања партиципације мајки које остају да леже уз своју дјецу која нису довољно самостална да би сама остала на хоспитализацији, бити трајно ријешен", наведено је у саопштењу.

Из Савеза истичу да је иницијатива, прије свега, имала за циљ да се у овим тешким временима олакшају најтежи моменти за мајку и дијете, јер је финансијски фактор врло често у томе пресудан.

"Захваљујемо се на подршци управе и радника УКЦ и што су препознали значај наше инцијативе. Истичемо да је отворено писмо упућено испред 11 удружења која су чланови Савеза и да наша иницијатива није имала никакву политичку позадину. Наш рад ће и у будуће бити по страни сваке политике, јер су наши циљеви прије свега хумани и усмјерени на најугроженије категорије становништва", наведено је у саопштењу које је потписала предсједник Савеза Даниела Ратешић.

Извор: СРНА