latinica  ћирилица
13/11/2017 |  16:52 | Аутор: РТРС

Ментални поремећаји главни узрок нарушеног квалитета живота

Ментално здравље представља национални капитал, а ментални поремећаји су на самом врху узрока нестабилности и нарушеног квалитета живота због чега је САНУ одлучила да својим научним знањем помогне у превенцији тог здравственог проблема, поручено је са данашњег форума о менталном здрављу ''Нема здравља без менталног здравља'' - одржаног у САНУ.

Предсједник САНУ Владимир Костић навео је да је идеја петог састанка под називом "Проблеми јавног здравља у Србији" фокусирање на теме које потресају друштво драматичније него, како је навео, политичке међуигре.

"Овдје се ради о питању живота и смрти, квалитета живота, коначно и менталног стања у једном друштву. Прије двије године започели смо нешто што смо жељели да постане традиција иза које остају монографије које ће свједочити како смо у једном времену оцјењивали свијет око нас'', рекао је Костић.

Он је додао да послије сваког таквог скупа излазе одређене тезе које, како каже, покушавају да подијеле са владиним и невладиним организацијама с циљем да се усагласи њихово заједничко дјеловање.

Предсједник Академијског одбора за биомедицинска истраживања Љубисав Ракић рекао је да идеја скупа није да то буде симпозијум или конференција о задатом проблему него, како је истакао, да се прилагоде основна знања о психијатрији захтјевима јавног здравља и приједлозима за бољу организацију у здравственој служби.

''Положај науке у вијеку који је почео има за циљ да мијења методологију. Умјесто да изучавамо зашто се нешто догодило, треба да се крећемо у правцу предикције и изучавања оног шта би се могло догодити'', рекао је Ракић.

Секретар Одјељења медицинских наука САНУ Драган Мицић нагласио је да је данашњи скуп посвећен менталном здрављу потребнији друштву више него икада с обзиром на вријеме у којем живимо.

''Основна идеја је била да понудимо експертско знање САНУ ширем кругу учесника с једне стране кроз организовање оваквих форума, а с друге стране кроз публиковање монографије. Покренута је едиција у којој ће бити публиковани сви скупови и остаће као трајно свједочанство'', навео је Мицић.

Осим академика и стручњака из Србије, на форуму који је организован у сарадњи са Удружењем психијатара Србије гости предавачи били су директор Програма за ментално здравље Регионалне канцеларије СЗО Данијел Кишолм из Копенхагена и предсједник Удружења за побољшање програма за ментално здравље из Женеве.

Према подацима Свјетске здравствене организације једна од четири особе у току живота оболи од неког менталног поремећаја као што је депресија, анксиозност, злопупотреба супстанци, поремећаји исхране...

Извор: Б92, Танјуг