latinica  ћирилица
15/11/2017 |  12:17 ⇒ 16/11/2017 | 07:39 | Аутор: РТРС

У Влади Српске и данас консултације о буџету и економској политици (ВИДЕО)

У Влади Српске настављене су консултације о буџету и економској политици. Са премијерком Жељком Цвијановић разговарали су представници Савеза синдиката и поновили захтјеве о повећању плата у реалном сектору. Конкретних договора нема, осим да ће преговори бити настављени.
Консултације у Влади - Фото: РТРС
Консултације у ВладиФото: РТРС

Синдикалци су дошли са конкретним захтјевима. Од Владе и послодаваца очекују максимум у рјешавању горућих проблема радника.

"То је питање потписивања општег колективног уговора, повећање најниже плате која је 50 одсто од просечне плате и грански синдикати.. Да се повећа плата, јер је дефинитивно да су плате најниже у реалном сектору", поручила је предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

Доношење општег колективног уговора је, каже премијерка, и опредјељење Владе. 

"Разумијемо и захтјеве Синдиката, јер је и опредјељење Владе да се мора ићи на повећање најниже плате. Ми смо интервенцијама од прошле године утицали на то да до тога дође. Нису то велики износи, наравно, али показују опредјељење на који начин треба то заједно да радимо", рекла је предсједница Владе Републике Српске Жељка

Премијерка је поручила да је преговорима приступила, како каже, лежерније у односу на раније разговоре. Влада је, каже Цвијановићева, са Синдикатом направила репрограм кад су у питању стара дуговања, настала по основу колективног уговора и то се, поручује, редовно извршава.

"Рекла сам и да је било незамисливо прије годину дана да улазимо у нову буџетску годину, а да ћемо имати измирена сва дуговања за пољопривреду", истакла је Цвијановић.

Из Владе порука и да су задовољни постигнутим резултатима.

"Ми као Влада никада нисмо произвели ниједан системски проблем, али смо ријешили неколико системских проблема све године послије рата, а поврх свега тога и ово што није ријешено је у фази рјешавања и то су ствари које овој Влади нико не може одузети", закључиа је премијерка Српске.

За десетак дана биће одржане нове консултације, на којима ће бити јасније шта од захтјева Синдиката може да буде реализовано. У плану су и састанци гранских синдиката буџетских корисника са ресорним министрима о буџетским позицијама у оквирима министарстава.

Подсјећамо, министар финансија Зоран Тегелтија упознао је делегацију ММФ-а да је израда кључних економских докумената иде планираном динамиком, и да би Буџет од 3,3 милијарде марака требало да омогући несметано функционисање институција Републике Српске. Представници Владе и ММФ-а позвали су институције БиХ да испуне своје обавезе, ради наставка аранжмана. Истовремено, почеле су консултације о Буџету и Економској политици за наредну годину. Први састанак није изњедрио усаглашавање око свих отворених питања – тек договор да ће се поново састати у настојању да дођу до заједничких рјешења.