latinica  ћирилица
15/11/2017 |  19:04 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Човић неће присуствовати обиљежавању такозваног дана државности БиХ (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић, поручио је да неће присуствовати обиљежавању тзв. Дана државности Босне и Херцеговине. То је одговор на Изетбеговићев покушај да самостално организује обиљежавање 25. новембра, чиме је још једном доказао улогу генератора кризе у БиХ.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Без бх. календара заједничких празника, 25. новембар до ове године био је празник само у Федерацији БиХ. У протекле три године хрватски и бошњачки чланови БХ Предједништва заједно су организовали пријем поводом тзв. Дана државности, а зашто ће ове године Бакир Изетбеговић сам бирати и дочекивати госте, одговор на питање упућен његовом кабинету нисмо добили. Но, предсједавајућем Предсједништва БиХ Драгану Човићу све је и сасвим јасно.

"Бојим се да начин на који смо то урадили свједно иде ка томе да тај дан обиљежи искључиво бошњачки народ, чак би рекао представници СДА. Мени је преостала једна могућност да закажем још једном, што би било, ја бих рекао сулудо, или би дали још соли на све ове наше ране које имамо", истакао је Човић.

За досипање соли на ране очито је задужен Бакир Изетбеговић. Због покушаја наметања воље бошњачке политичке компоненте БиХ је јединствена и као земља која нема Закон о празницима. Срби 25. новембар нису и неће славити, поручује члан Предсједништва из Републике Српске Младен Иванић.

"Дубина кризе у БиХ је огромна и посебно је велика у односима у Федерацији. Ово је тек један дио, а ја знам још пуно више шта се иза крије. И то јесте резултат неке политике што се води. Зашто је тако, то се они морају питати", додао је Иванић.

Маргинализација Хрвата у Федерацији БиХ очито је његована творевина фабрикована из СДА и то јесте унутрашњи проблем тог ентитета. Но, амбиција Бакира Изетбеговића да преузме доминантну улогу у БиХ, у Српској не наилази на плодно тло.

"Мислим да ће и даље његова самовоља и његова потреба да је он тај репрезент БиХ доводити до даљих сукоба и лоших односа, ево и између хрватске и бошњачке компоненте", нагласио је шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому ПСБиХ Сташа Кошарац.

А док Драгану Човићу не пада на памет да се, како каже, утркује са изјавама ко више воли БиХ, Бакир Изетбеговић, испуњавајући аманет оца Алије, упорно доказује да су друга два народа, Срби и Хрвати, случајно у БиХ и то захваљујући његовој доброј вољи.