latinica  ћирилица
16/11/2017 |  19:08 | Аутор: РТРС

Чека се одговор: Ово је порука коју смо послали ванземаљцима

Наш први контакт с ванземаљцима, ако их има, могао би да буде већ за 24 године. Наиме, научници су прије мјесец дана послали музичку поруку у правцу оближње планете, који је по многим стварима слична Земљи.
Ванземаљци - Фото: илустрација
ВанземаљциФото: илустрација

Организација "METI International" чак девет пута је радиовталасима послала поруке интелигентним ванземаљцима, и то између 16. и 18. октобра, како би научници били сигурни да ће стићи на одредиште.

Порука се сатоји од 33 композиције, које трају по 10 секунди. Послата су и упутства у којима се наводи да човјечанство биљежи вријеме, као и напомена о тренутку када ћемо ослушкивати повратну поруку.

Музички сигнал послат је према егзопланети ГЈ273б, која се сврстава у категорију "Супер Земље". Има нешто већу масу од Земље, налази се у зони која би могла да подржи живот и удаљена је 12 је свјетлосних година од нас. То значи да би одговор могао да нам стигне за 24 године.

У питању је прва порука послата с циљаним очекивањем одговора. Наравно, ако ванземаљци уопште постоје, препознају поруку и одлуче да одмах одговоре на њу.

Извор: Б92, 24sata.hr