latinica  ћирилица
16/11/2017 |  19:26 | Аутор: РТРС

Осјећај безнађа може да изазове инфаркт

Испоставило се да су код жена без јасних циљева и неизвјесне будућности артерије биле дебље упркос добром здрављу, а то повећава ризик од инфаркта
Срце (Фото: Thinkstock) -
Срце (Фото: Thinkstock)

Осјећање безнађа повећава ризик од инфаркта чак и код особа које немају хипертензију нити пате од кардиоваскуларних болести, показало је истраживање спроведено на Универзитету Минесота. Ово се посебно односи на жене, које, иако здраве, уколико су хронично опхрване овим негативним осјећањем, на артеријама чешће имају наслаге које могу да доведу и до шлога и до срчаног удара.

Степен безнађа стручњаци су мјерили упитником о њиховој будућности и личним циљевима, а контрола здравља је обухватала и провјеру дебљине вратних артерија ултразвуком. Испоставило се да су код жена без јасних циљева и неизвесне будућности артерије биле дебље упркос добром здрављу.

Овај податак представља медицински значајну ставку, јер показује да психолошке промјене које дуготрајно безнађе изазива доводи до озбиљних промјена у организму, нагласила је др Сузан Еверсон- Роуз, руководилац истраживања.

Извор: Вечерње новости