latinica  ћирилица
16/11/2017 |  21:37 | Аутор: РТРС

Контроверзне тврдње психолога: ПМС је мит, није вам ништа

Широко је распрострањено мишљење да се већина жена у одређеном дијелу живота суочава са предменструалним синдромом (ПМС). Ипак, британски психолог Робин Штајн Делука вјерује да прича о ПМС-у представља лаж коју женама сервирају медији.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Жене које пате од ПМС-а суочавају се са промјенама расположења, надимањем, боловима у грудима и слабим либидом, док су, према наводима британске Националне здравствене службе, симптоми код једне у 20 жена толико тешки, да их спречавају у обављању свакодневних активности.

Ипак, психолог Робин Штајн Делука сматра да је у питању мит и да ПМС заправо представља проблем модерних жена које нису у стању да управљају својим животима.

Делука вјерује да су жене повјеровале лажима које се свакодневно износе у књигама и часописима, и које им сервира медицинска заједница.

"Временом смо интернализовале ту идеју да нешто није у реду с нашим тијелима, а највјероватније смо само преоптерећене", каже Делука и додаје да је ПМС нешто налик изговору за извлачење из обавеза.

Према њеном мишљењу, симптоми попут грчева, болова, надимања и потиштености највјероватније указују на то да је особа преморена.

У њеној новој, провокативној књизи "Тhe Hormone Myth: How Junk Science, Gender Politics And Lies About PMS Keep Women Down", она "раскринкава митове" у вези са дејством женских хормона.

Иако признаје да хормони могу да проузрокују непријатне симптоме, тврди да они нису ни изблиза толико тешки да могу да омету жене у било чему и да "свако понекад осјећа те ствари".

Ипак, професор Џојс Харпер са Универзитетског колеџа у Лондону оштро негира наведене тврдње.

"Хормони и те како имају утицај на наше расположење, то није мит", изјавила је за Индепендент.

"Око 95 одсто жена прође кроз ПМС бар једном у животу. Не слажем се никако са тим да је у питању размаженост модерних жена. ПМС није измишљена ствар", закључила је.

Извор: Б92