latinica  ћирилица
17/11/2017 |  14:27 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Савановић са Мишићевом о Закону о раду (ВИДЕО)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић данас је у Бањалуци разговарао са представницима Савеза синдиката Српске о резултатима расправе о примјени Закона о раду у посљедње двије године, као и о примједбама Синдиката како би оне могле бити законски прихватљиве.
Мишић - Савановић - Фото: РТРС
Мишић - СавановићФото: РТРС

Састанак је одржан на захтјев Савеза синдиката у оквиру поступака који се односе на мјере економске политике и буџета за наредну годину. Разговарано је о Закону о раду, ставу Министарства о износу најниже плате, као и о Измјенама закона о посредовању при запошљавању.

Према тумачењу Синдиката, не постоје препреке за испуњавање захтјева Синдиката у погледу Закона о раду и питањима колективног уговора. Када је ријеч о плати, за њих је најважније да радници добију од Мнистарства гаранције да је дошло вријеме за повећање плата радницима, прије свега у реалном сектору. Синдикат, у вези с овим питањем, очекује потпуну подршку Министарства рада.

Речено је да плате зависе од послодаваца али, како је нагласио министар Савановић, постоји простор за повећање плата у овом сектору о чему ће разговарати и са послодавцима.

Договорено је да се формира експертска група која ће анализирати ово питање и за ључке упутити на Економско- социјални савјет. Слиједе разговори у Влади Српске како би се видјело да ли има простора да се одређени приједлози нађу и на сјединици Парламента Српске.

Извор: М.Вујиновић