latinica  ћирилица
17/11/2017 |  16:06 ⇒ 18/11/2017 | 10:19 | Аутор: РТРС

У УКЦ у Бањалуци врхунски стручњаци из Србије (ВИДЕО)

Универзитетски клинички центар Републике Српске успоставио је сарадњу са три стручњака из Србије, који ће савјетодавно али и у пракси, помагати домаћим љекарима.
УКЦ љекари - Фото: РТРС
УКЦ љекариФото: РТРС

Предност ове сарадње најприје ће осјетити пацијенти који су због болести и извођења најкомпликованијих хируршких интервенција, до сада морали да одлазе у Србију.

На Универзитетском клиничком центру Српске свакодневно лежи 1.000 пацијента, 5.000 их дневно буде прегледано – потребе за стручним кадром су велике, па ће зато сарадња са стручњацима из Србије и њиховим тимовима, домаћим докторима итекако помоћи.

- Сигурно ће бањалучки Клинички центар у најскорије вријеме бити заиста на највишем нивоу европске медицине уколико успијемо да едукујемо довољно младих колега, каже Војко Ђукић, специјалиста оториноларинголог.

- Као што и ми шаљемо дјецу из Србије јер нисмо спремни да ријешимо ријетке случајеве и немамо технолошке могућности, тако треба и да се испомажемо овдје једни другима, напомиње Радоје Симић, специјалиста дјечије хирургије Института за здравствену заштиту мајке и дјетета Србије

Циљ Клиничког центра јесте да постане најбољи у региону. Уз сарадњу са оваквим тимом стучњака, кажу да су на пола пута.

- Надам се да смо спремни да одговоримо на све обавезе које нас овдје очекују и да ћу моћи да помогнем својим трудом те да заједничким радом са колегама начинимо тимску причу за хирургију УКЦ-а и направимо добар искорак, поручује Никица Грубор, специјалиста хирургије са анестезиологијом Прве хирушке клинике КЦ Србија.

Овом сарадњом смањиће се трошкови лијечења и пружити могућност домаћем кадру за додатну едукацију. План менаџмента УКЦ-а је да се 96 љекара пошаље на усавршавање у Беч, Љубљану и Београд.

- Циљ нам је да њихово огромно искуство пренесемо на наше љекаре и да пацијенти у Републици Српској имају здравствену услугу какву имају у европским и свјетским центрима, истиче Владо Ђајић, в.д. генералног директора УКЦ-а Републике Српске. 

Док се ради на изградњи нових објеката, из Клиничког центра поручују да ни едукација није у другом плану. Универзитетски клинички центар највећа је здравствена установа у Српској у којој се на мјесечном нивоу, лијечи више од 6.000 пацијената, док се више од 52.000 амбулантно прегледа.