latinica  ћирилица
20/11/2017 |  13:01 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Водич за одржавање идеалне тежине у трудноћи

Избјегнути нагомилавање нежељених килограма само по себи представља велики изазов, а "проблем" постаје још интензивнији током трудноће...
Водич за одржавање идеалне тежине у трудноћи - Фото: nezavisne novine
Водич за одржавање идеалне тежине у трудноћиФото: nezavisne novine

Ево неколико савјета који ће вам помоћи да се здраво храните у трудноћи, како би одржали идеалну тјелену масу, а самим тим се лакше породили и лако скинули постпорођајне килограме.

Промислите унапријед

Како наводе истраживања, ваша килажа прије трудноће помоћи ће вам да утврдите колико би килограма у просјеку било у реду "набацити":

-Природна виткост-до 17кг
-Спортска грађа-до 13кг
-Већа тјелесна маса-до 9кг.

Изузеци

Будућим мајкама које тренутно носе близанце, тројке и слично, дозвољено је добијање и већег броја килограма током трудноће. Међутим, како би килажа и у таквим случајевима остала у границама нормале, најбоље би било посавјетовати се са персоналним љекаром.

Уношење непотребних калорија у организам

Већина трудних жена претјерује са количином уноса калорија на дневном нивоу, тако да бројке обично прелазе границу за око 10%. Избјегавање класичне брзе хране свакако је добар пут за одржавање избалансиране тјелесне масе. Размислите да у своју исхрану (уколико већ нисте) убаците производе попут нискокалоричног млијека, хљеба од цијелог зрна, природно цјеђеног сока итд.

Упозорење

Не препоручује се конзумација алкохола, као и неких специфичних типова рибљег меса, како наводе љекари. Уколико можете, избјегавајте рибу у потпуности током трудноће, у супротном се одлучите за лосос или туну.

Извор: Независне новине