latinica  ћирилица
20/11/2017 |  18:33 | Аутор: РТРС

Зашто су Џобс и Гејтс забранили дјеци паметне телефоне?

Психолози су релативно брзо схватили да прекомјерно кориштење технологије може лоше утицати на мозак тинејџера.
Дјеца и мобилни - Фото: Screenshot
Дјеца и мобилниФото: Screenshot

Стив Џобс и Бил Гејтс су, такође, ово схватили још поодавно, јер су настојали да своју дјецу васпитавају што даље од паметних телефона и таблета, а недавно је објављена и књига која поручује исто то: "Паметна технологија одлична је ствар, али прекомјерно кориштење, поготово у сврху забаве и дружења, може заглупити дјецу".

О овоме је писао и Бизнис Инсајдер који је ту тезу поткријепио резултатима истраживања који кажу да се код дјеце у осмом  разреду, која учестало користе друштвене мреже, може појачати опасност од депресије за забрињавајућих 27 одсто.

Осим тога, спомиње се и податак да дјеца која свакодневно проводе минимално три сата за паметним телефонима, могу развити и склоност према суициду и да се број број самоубистава тинејџера у САД све више повећава, а главног кривца виде управо у прекомјерном кориштењу паметних телефона.

Зато су аутори поменуте књиге нагласили да су управо двије највеће технолошке легенде, Џобс и Гејтс, одлучили да одгајају своју дјецу, барем дјелимично, без технологије. Тако је Гејтс својој старијој кћери, која данас има 21 годину, тек са 14 дозволио први паметни телефон.

Извор: Агенције