latinica  ћирилица
22/11/2017 |  08:57 | Аутор: РТРС

Како вријеме утиче на болове у зглобовима?

Да ли честе промјене времена могу да утичу на болове у зглобовима, тачније на људе који болују од артритиса?
Људско тијело - Фото: илустрација
Људско тијелоФото: илустрација

Многи тврде да осјећају промјене, да ли ће падати киша, или ће се "покварити вријеме", жалећи се не само на бол, већ и на укоченост у зглобовима, међутим, то није правило које важи код свих.

Питање је ако вријеме заиста утиче, које је најбоље за оне који имају промјене на зглобовима?

Студија из 2004. године истраживала је утицај атмосферског притиска на артритис и аутори су закључили да пацијенти са остеоартритисом имају јаче болове у зглобовима када је притисак низак, док пацијенти са реуматоидним артритисом боли више када је температура нижа.

Друга студија објављена у магазину Journal of Reumatology такође из 2004. године показала је да висока влажност није добра за артритис. Студија објављена у истом магазину из 2015. године истраживала је да ли дневни временски услови у року од три дана и промјене тих временских услова утичу на болове у зглобовима код старијих људи. Резултати сугеришу да узрочна веза између болова у зглобовима и временских варијабли дан за даном не потврђује узрочну везу.

С друге стране, аргентинска студија на особама са остеоартритисом, реуматоидним артритисом и фибромиалгијом, али и на онима без икаквих проблема, показала је да су обољели осјећали јаче болове данима када је температура била нижа, док на здраве људе вријеме није утицало.

На оне са реуматоидним артритисом утицали су влага и висок притисак, а онима са остеоартритисом сметала је висока влажност. Они са фибромијалгијом имали су проблема током високог атмосферског притиска. Веза, међутим, није била толико јака да би могло да се каже да болови могу да предвиде промјену времена.

Извор: Б92, Недељник.рс