latinica  ћирилица
22/11/2017 |  12:41 | Аутор: РТРС

Провјерени зачин који топи масне наслаге и килограме

Цимет може да помогне у топљењу масних наслага, показала је нова студија коју су спровели стручњаци са Мичиген Универзитета.
Цимет (Фото: Thinkstock) -
Цимет (Фото: Thinkstock)

Цинамалдехид, органско једињење, је етерично уље у цимету које му даје укус. Претходна истраживања спроведена на мишевима показала су да их цинамалдехид штити од гојазности и хипогликемије. Тим истраживача са Мичигена одлучио је да тестира како ово једињење утиче на масне ћелије код људи.

Прикупили су матичне ћелије донора различитих година, тежине и националности. Ова масна ткива могла су да постану масне ћелије уколико се нађу у људском тијелу. Ове масне ћелије, зване адипоцити, складиште енергију у облику липида у изобиљу и спаљују их током вјежбања. Тим је такође проучавао мишићна ткива.

Резултати су, како истичу стручњаци, потврдили претходна истраживања која показују да цинамалдехид спријечава гојазност. Студија је објављена у часопису Metabolism.

Стручњаци додају да би многи лијекови против гојазности могли да буду замијењени третманом базираном на цимету. Они који цимет користе за губитак тежине знају да га је тешко конзумирати у већим количинама.

Иако цинамалдехид у цимету сагоријева липиде, нема студије која је показала нежељене ефекте код људи при конзумирању овог једињења. Зна се да је у малим дозама сигуран за конзумирање.

Извор: Б92