latinica  ћирилица
25/11/2017 |  09:18 ⇒ 09:28 | Аутор: РТРС

Вечерње новости: Изетбеговић спроводи илегалну обуку паравојних формација (ФОТО)

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић спроводи илегалну обуку паравојних формација коју је до сада прошло најмање 9.000 младих Бошњака од 18 до 35 година, а њих 5.000 је задужило и униформу и основну војну опрему, пишу данашње "Вечерње новости".
Бакир спрема Бошњаке на рат (фото: Fejsbuk) -
Бакир спрема Бошњаке на рат (фото: Fejsbuk)

Саговорник овог листа близак безбједносним службама Србије навео је да су генерали бивше Армије БиХ, већином чланови Странке демократске акције, почетком новембра одржали састанак на Јабланичком језеру, коме је присуствовао и Бакир Изетбеговић, а да је једна од тема тог скупа био резиме обуке младих Бошњака у периоду од маја прошле до октобра ове године.

Лист наводи да је илегална војна обука ван система Оружаних снага БиХ спровођена под велом дјеловања више невладиних организација и удружења, а у план обуке укључено је више стрељачких клубова који су, према обавјештајним подацима, и основани само због тог циља.

Млади Бошњаци су обуку кориштења пјешадијског наоружања у трајању од седам до 12 дана прошли у стрељанама и на полигонима у Сарајеву, Тузли, Зеници, Бихаћу, Бужиму, Маглају и Живиницама, а резервисан је и новац како би се договорени план обуке остварио у зимским мјесецима.

Мјеста у БиХ гдје је спроведена обука (Фото: Вечерње новости)

Лист наводи да информације до којих су дошли недвосмислено указују на то да је "мозак операције" успостављања илегалне војске Бакир Изетбеговић.

"Он је обећао финансијску помоћ, јер процјењује да ова врста припрема може да буде кључна за очување положаја Бошњака у БиХ. Он је чак именовао и одговорне особе за обезбјеђивање средстава и надзор. Поставио је и одговорне за спровођење операције по регионима", навео је извор за овај лист.

"Новости" пишу да је на формирање паравојних формација у БиХ директно почетком године позвао некадашњи командант Петог корпуса бивше Армије БиХ, генерал Атиф Дудаковић, који је у Луксембургу на скупу посвећеном Сребреници, јасно и гласно позвао младе Бошњаке да се наоружавају.

Према сазнањима "Новости" састанак на Јабланичком језеру почетком овог мјесеца имао је и политичку компоненту. Бивше бошњачке ратне команданте Изетбеговић је, наиме, информисао о тренутној ситуацији у БиХ.

Он је говорио о политичким циљевима, притисцима, које наводно трпи бошњачки народ, као и плану за проширење права бораца, на чему су ратни команданти посебно инсистирали, пише београдски лист.

Извор: Вечерње новости