latinica  ћирилица
25/11/2017 |  12:44 ⇒ 26/11/2017 | 15:05 | Аутор: РТРС

"Нема бошњачког политичара који није спреман да третира Српску као политички, па и војни циљ" (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик тврди да нема бошњачког политичара који није спреман да се у датом моменту организује и Републику Српску третира као политички, па и војни циљ.
Милорад Додик - Фото: Screenshot
Милорад ДодикФото: Screenshot

"Зато постоје разне организације које се формирају код муслимана, што нам је познато и о томе имамо информације дуже вријеме. Не занима ме шта мисли Бакир Изетбеговић, а ако постоји наоружавање онда је то илегална структура ван система и контроле", рекао је Додик новинарима коментаришући информацију "Вечерњих новости" да Изетбеговић спроводи илегалну обуку паравојних формација коју је до сада прошло најмање 9.000 младих Бошњака.

Додик је истакао да се у БиХ мора вратити изворном Дејтону.

Коментаришући изјаву новог првог замјеника високог представника Дениса Херна да нису тачна мишљења да је изворни Дејтон мијењан и да су од Републике Српске узурпиране неке надлежности, Додик је рекао да је то његова ствар али да се у БиХ мора вратити изворном Дејтону.

"Политички систем потребно је организовати у складу са уставом. Ово што сада имамо је ван Устава и резултат је насиља његових претходника о којима не жели да разговара, али и ароганције коју показује у смислу насиља над уставом и свега што је чињено у прошлости", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик: 25 новембар није дан државности

Предсједник Додик изјавио је данас да 25. новембар није дан државности и да не може да буде прослављан.

"Република Српска је против доношења закона да се 25. новембар прославља као дан државности БиХ. Овај датум може бити празник једног или евентуално два народа у БиХ, а није празник БиХ", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је обиљежавање овог датума доказ да у несређеној БиХ не постоји закон о дану државности и да поготово то не може бити 25. новембар, дан када је одржан ЗАВНОБиХ.

Додик је подсјетио да је ЗАВНОБиХ био један од састанака који је претохдио АВНОЈ-у као главном догађају стварања Југославије.

"Немогуће је очекивати да се АВНОЈ не помиње, а да у том погледу неко покушава да наметне дан републике. Видим да су неки честитали ово, али су ту могли да буду доведени у заблуду", закључио је Додик.

Извор: РТРС/СРНА