latinica  ћирилица
25/11/2017 |  16:30 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Холанђанка не жели више "Хитлера" у својој кући

Холанђанка, власница акварела са потписом њемачког нацистичког вође Адолфа Хитлера поклонила је слику националном институту за ратну документацију, наводећи да не жели да има то дјело у својој кући, пренио је холандски лист Волкскрант.
Адолф Хитлер - Фото: Getty Images
Адолф ХитлерФото: Getty Images

Власница, чије име није саопштено, рекла је да је слику наслиједила од оца, коју је купио на киоску за разгледнице за 75 центи и тада није обратио пажњу на потпис "А. Хитлер".

Она је рекла да је покушала да прода слику на аукцији али ниједна кућа није хтјела да организује продају. Акварел, чију су аутентичност потврдили стручњаци, на крају је предат институту.

Млади Хитлер је насликао акварел док је живио у Бечу од 1908. и 1913. године. Слика ће сада бити дио архива холандског института који је основан послије Другог свјетског рата.

Институт је навео да је Хитлер као младић зарађивао новац од продаје разгледница које је сам сликао. Претпоставља се да је насликао између 2.000 и 3.000 разгледница и акварела различитих величина. Око 800 је пронађено.

Већина Хитлерових слика је сада у приватним колекцијама у Аустрији, Великој Британији, Њемачкој и САД, а четири су рукама америчке војске која их је конфисковала током рата.

Извор: Бета