latinica  ћирилица
26/11/2017 |  08:53 ⇒ 09:47 | Аутор: РТРС

Откривен нови метод за уништавање ћелија рака

Британски научници пронашли су начин да у крви открију имунолошке ћелије које уништавају ћелије рака и умноже их неколико милиона пута.
Истраживања (Фото: Flickr/Lwp Kommunikáció) -
Истраживања (Фото: Flickr/Lwp Kommunikáció)

Неутрофили представљају прву линију одбране организма против страних тијела и дио су онога што се назива урођеним имунитетом (за разлику од стеченог имунитета).

Вјерује се да је овај тип ћелија главни разлог зашто ријетки срећници успијевају да се изборе са смртоносним типовима тумора.

Компанија "LIfT Biosciences" из тог разлога планира да, у сарадњи са Краљевским колеџом у Лондону, спроведе тестирања у оквиру којих ће испитаници добијати третман неутрофилима.

"Не причамо о једноставном третману против канцера. Тренутно трагамо за терапијом која би се примала једном недјељно, и која би могла да излијечи рак у периоду од 5-6 недјеља", рекао је Алекс Блајт, извршни директор компаније "LIfT Biosciences".

"Наш коначни циљ је да створимо прву банку неутрофила у свијету, ћелија које имају снажну способност елиминисања канцера", додао је Блајт.

Тим ће се најприје бавити раком панкреаса, од којег је преминула Блајтова мајка, и који важи за један од најсмртоноснијих типова канцера на свијету, са просјечном стопом петогодишњег преживљавања од мање од три одсто.

Главна предност неутрофила јесте што донор ових ћелија може постати било ко јер нема страха од озбиљног одбацивања.

Неутрофили у организму живе само пет дана, и нестају прије него што се имунолошки систем обољеле особе у потпуности спреми за борбу против канцера.

Један од најчешћих проблема јесте што неутрофили често не препознају ћелије канцера као страна тијела, и што се понекад догоди да почну да штите ћелије рака од имунолошког система.

Ипак, једном када се усмјере на канцер, њихово дејство толико је снажно да у периоду од 24 сата могу да униште до 95 одсто канцерогених ћелија, показала су лабораторијска испитивања.

Тестирања би требало да почну 2018. године.

Извор: Агенције