latinica  ћирилица
26/11/2017 |  18:52 ⇒ 27/11/2017 | 10:21 | Аутор: РТРС

Потписани вриједни уговори за аутопут и обнову пруге (ВИДЕО)

Нови километри аутопута и реконструисана жељезничка мрежа од Бањалуке до границе са Хрватском. Ово су нови пројекти који чекају Српску, а који су договорени у Будимпешти са представницима кинеске компаније.
Аутопут - Фото: РТРС
АутопутФото: РТРС

Пројекат вриједан више од милијарду марака односи се на дионицу од Бањалуке до Новог Града. Бањалука-Приједор-Нови Град, нова савремена путна и жељезничка мрежа до границе са Хрватском. Компанија Чајна Шендонг повезаће сјевер Српске са границом Европске уније. 

Уговор вриједан 560 милиона евра потписан је у Будимпешти у оквиру самита Иницијативе 16+1. За разлику од Аутопутева Републике Српске са којима је потписан Споразум о сарадњи, са Жељезницама Републике Српске договрен је комерцијални уговор, па се након затварања финансијске конструкције очекује и почетак радова, за шта ће се Жељезнице Српске задужити код кинеске Ексим банке. 

Било да је ријеч о реконструкцији жељезничке мреже или изградњи аутопута, дионица је иста. Аутопут од Бањалуке до Новог Града стићи ће прво у Приједор, па је о тој дионици и било ријечи. Градиће је у потпуности кинеска компанија са којом је договорена концесија, а која ће након изградње наплаћивати путарину. 

Након завршетка прве фазе од Бањалуке до Приједора, слиједи и изградња мреже до Новог Града и Козарске Дубице, али ће након израде пројектне и планске документације бити познато хоће ли те дионице бити повезане аутопутем или брзим путем.