latinica  ћирилица
27/11/2017 |  08:51 ⇒ 12:15 | Аутор: РТРС

ММФ критикује правосуђе у БиХ

Правосуђе у БиХ је слабо и фрагментирано, а међуетнички сукоби и компликована унутрашња структура спречавају имплементацију реформи, укључујући и одлуку "Сејдић и Финци", наведено је у Извјештају Међународног монетарног фонда о стању бх. институција.
Судија - Фото: илустрација
СудијаФото: илустрација

Како истичу, чак и у односу на сусједне земље, правосуђе у БиХ је слабо, а и перцепција јавности је у складу са таквим оцјенама.

"Судске пресуде се често не проводе, па због тога тужиоци понављају процесе. Многи виде судије склонима да доносе пресуде у линији са политичким партијама које представљају њихову етничку групу. Квалитет пресуда у економским и финансијским предметима је често веома слаб, а многе судије досуђују одштете без рјешавања узрочника проблема. Сви међународни параметри указују на слабост правосудног система БиХ", наведено је у извјештају ММФ - а.

Из бх. мисије Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) истичу да је због унапређења правосуђа у БиХ покренут пројекат Процјена потреба правосуђа за ефикасно процесуирање предмета корупције кроз праћење рада на кривичним предметима. Подсјећају да је у питању двогодишњи пројекат Мисије ОЕБС-а који има за циљ унапређење рада тужилаштава и судова у БиХ на предметима корупције. Додају да Мисија тренутно ради на финализацији привременог извјештаја, који ће бити објављен почетком 2018. године.

Извор: Независне новине