latinica  ћирилица
27/11/2017 |  10:55 ⇒ 10:55 | Аутор: РТРС

Пет знакова да вам метаболизам не ради како треба

Када је метаболизам успорен, организам не може довољно брзо да претвара храну у енергију па му је потребно дуже времена за обављање нормалних функција.

Ово су симптоми успореног метаболизма. Ако сте искусили неки или више њих, а раније није било тако, то би могло бити знак за узбуну:

1. Стално вам је хладно

Метаболизам нас осим енергијом снабијдева и топлотом, па је сталан осјећај хладноће знак да метаболизам не ради добро.

2. Промјенљиво расположење

Када се организам мучи да преради намирнице и брже доведе енергију до сваке ћелије у тијелу, трпи и расположење које је код успореног метаболизма стално на ваги.

3. Стално сте уморни

Иако умор може бити посљедица бројних разлога и околности, ако не можете да установите зашто вас већ дуго прати необјашњив осјећај умора и исцрпљености, могуће да вам се метаболизам спорије снабдијева енергијом.

4. Гојите се, упркос здравој исхрани

Познато је да метаболизам успорава са годинама, али ако пазите на исхрану и живите довољно активно, а свеједно се гојите, то указује на преспор метаболизам и могуће здравствене проблеме.

5. Коса и кожа су у лошем стању

Кад организам не добија довољно енергије, оно што добије узимају витални органи па остаје мање енергије за здравље ћелија коже и косе. Ако сте уочили да су вам и коса и кожа постали суви, то би могло да буде јасан знак успореног метаболизма.

Извор: Б92