latinica  ћирилица
27/11/2017 |  18:54 ⇒ 28/11/2017 | 11:28 | Аутор: РТРС

Илегална обука - чиме се баве ерсофт клубови у ФБиХ (ФОТО/ВИДЕО)

Не стишавају се реаговања на текст београдских Вечерњих новости, које тврде да Бакир Изетбеговић формира илегалну војску, чију обуку је већ прошло око 9000 чланова.
Слика1 - Фото: РТРС
Слика1Фото: РТРС

Илегална обука, како је наведено, спровођена је под велом дјеловања невладиних организација, али и разних спортских клубова. Под посебном пажњом су ерсофт клубови, у којима се учесници баве управо симулацијом војних дејстава, а таквих клубова у Федерацији је неколико десетина.

Ерсофт је спорт или вјештина слична пејнтболу, гдје учесници под пуном ратном опремом и са вјерним репликама стварног оружја, симулирају војне операције. Као такав, веома је погодан и за стварну обуку у војним вјештинама, кажу експерти из војне области.

- Имамо сазнања да се овакви кампови под окриљем спортских друштава, удружења организују у рашкој области и у БиХ, а с циљем да младе момке обуче у извођењу борбених и специјалних дејстава, каже Милан Јоловић, бивши командант специјалне јединице ВРС "Вукови са Дрине".

Из највећег ерсофт клуба у Федерацији, "Црна муња" одмах су демантовали ове наводе, тврдећи да они немају никакве везе ни са Бакиром Изетбеговићем, ни са било каквим политичким активностима. Кажу да је њихов клуб, који има око 50 чланова, злоупотријебљен и представљен као Изетбеговићева паравојна формација.

- Ми смо против злоупотребе и нашег клуба, а и цјелокупне ерсофт сцене у БиХ да се користи у такве сврхе. Значи предизборне кампање које су већ почеле и те ратнохушкачке кампање које су сад на сцени у БиХ и региону, каже Харис Мехић, предсједник ерсофт клуба "Црна муља".

Иако је на снимцима видљиво да су чланови овог клуба обучени у војне униформе, које могу коштати и до 1.000 КМ, Мехић тврди да чланови сами набављају опрему из властитих средстава, уз помоћ пријатеља из дијаспоре. Нису им спорне ни ратне заставе које редовно истичу у свим својим активностима.

- То нису ратне заставе. Знате, ми имамо некако другачија ммишљења о тим заставама. Ратне заставе су искључиво оне са љиљанима и мачевима. Ми то не користимо јер не желимо имати везу са војском, ми користимо исклучиво заставе бошњачког народна јер смо патриотски, бошњачки клуб - поручује Мехић.

Чиме се баве ерсофт клубову у ФБиХ

Међутим, стручњаци за безбједност сматрају да би све требало добро провјерити.

- Код ерсофт клубова, питање које је потребно посебно истражити је обука. Да ли је та обука заиста војна и које су могућности злоупотребе, напомиње Предраг Ћеранић, стручњак за безбједност.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стеваднић, очекује да се ово питање убрзо нађе на дневном реду и Савјета министара, али и Одбора за безбједност Народне скупштине.

- Од господина Мектића смо чули да ће он то провјерити. Па сад ћемо видјети шта је провјерено и биће веома важно да видимо да ли је он то провјеравао, смије ли он то да провјерава, пошто је потпуно јасно да су те активности у Федерацији свакодневне - тврди Стевандић.

Да ли је ово тек спорт, или припрема за војну акцију? С обзиром на, не тако давна искуства, ратне конотације готово је немогуће избјећи.