latinica  ћирилица
28/11/2017 |  19:10 ⇒ 29/11/2017 | 07:37 | Аутор: РТРС

Уочи пресуде: Хоће ли Хрватска бити осуђена за злочиначки подухват у БиХ? (ВИДЕО)

Жалбено вијеће Хашког трибунала изрећи ће сутра правоснажну пресуду Јадранку Прлићу и још петорици политичких и војних функционера некадашње Херцег-Босне. Највећа дилема је да ли ће бити потврђена квалификација - Удружени злочиначки подухват, у којем је - према првостепеној пресуди, учествовао тадашњи државни врх Хрватске, предвођен Фрањом Туђманом. Сутрашња пресуда уједно је и посљедња коју ће, прије затварања крајем године, изрећи Хашки трибунал.
Хаг:Прлић - суђење - Фото: Screenshot
Хаг:Прлић - суђењеФото: Screenshot

За само седам дана Сарајево је напрасно “заборавило” правоснажну пресуду команданту војске Републике Српске Ратку Младићу. И баш као прије те пресуде, уочи ове – херцеговачкој шесторки - громогласна осуђујућа “увертира”.

Муњевитом брзином у јавном дискурсу, смјењују се жртве, политичари, разни аналитичари.... Лицитирају “узроцима” и “посљедицама” злочина над муслиманима почињеног 1993. и 1994. године у Прозору, Горњем Вакуфу, Јабланици, Мостару...

Херцеговачка шесторка неправоснажно је осуђена на 111 година – тадашњи предсједник владе Херцег-Босне Јадранко Прлић највише, на 25 година затвора. Осуђени су за прогоне на политичкој, расној и вјерској основи, убиства, силовања, депортацију и затварања, нехумана дјела и нечовјечно поступање. Циљ је био “етничко чишћење простора Херцег-Босне и припајање Хрватској или стварање нове хрватске републике, оцијенило је првостепено вијеће и предсједавајући Жан-Клод Антонети.

Све је, оцијенили су, осмишљено и спроведено у Удруженом злочиначком подухвату у којем је учествовао и тадашњи врх Хрватске - предсједник Фрањо Туђман, министар одбране Гојко Шушак и командант хрватске војске Јанко Бобетко.

Три и по године касније управо је УЗП у првом плану разједињених и политичара и жртава на двије стране. Бошњачке, за које нити једна пресуда небошњачким званичницима није адекватна, а бошњачких међу пресуђенима готово да и нема, прижељкују још строжију казну.

Логораш Алија Лизде  каже да искрено очекује да ће пресуде свој шесторици да се повећају за  бар један одсто. Каже, и то је нешто, и додаје да би му било драго када би и тај дио пресуде о УЗП-у остао.

Уз огорчење што је Хашки трибунал занемарио бројне злочине над Хрватима и амнестирао злочинце унутар тзв. Армије БиХ, хрватска удружења проистекла из посљедњег рата очекују супротно.

"Сматрам да ће пресуда УЗП бити сигурно укинута, јер то је пресуда једноме цијеломе народу, а као бранитељ знам да то није било тако", каже Зоран Зовко, предсједник ХВИДРА.

Баш као и жртве и бивши борци, у ишчекивању пресуде, по етносу су подијељени и политичари.

"Мислим да је првостепено вијеће исправно утврдило чињенице, утврдило истину. Очекујемо да то и другостепено вијеће потврди у свим елементима", каже Шефик Џаферовић, потпредсједник СДА.

Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ, каже да очекује да Јадранко Прлић и сви други у Хагу буду ослобођени.

"Они су већ платили једну изузетну цијену. 13 и по година су они већ везани за Хашки трибунал што, опет, врло јасно говори о сложености Трибунала и о политичком дјеловању унутар такве институције", додаје Човић.

И каква год Хашка пресуда била, она не смије утицати на положај хрватског народа унутар БиХ, јасан је Човић.

На карактер протеклог рата, међутим, могла би итекако да утиче. Потврди ли трибунал све квалификације из првостепене пресуде, осим затворске казне шесторки, Хрватска ће понијети бреме агресије на БиХ. Да ли само због тога, у желбеном поступку безуспјешно је покушала да интервенише у својству “пријатеља суда”.

Андреј Пленковић, премијер Хрватске не очекује да би на било који начин могло доћи до повезивања одговорности Хрватске у вези са тим предметом.

Да ли је Пленковићев “оптимизам” само вербални или заснован на искуству хрватским генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку?. И тада је првостепено вијеће пресудило - удружени злочиначки подухват и у њему Туђмана и остале хрватске званичнике. Готовину и Маркача осудило на 24 односно 18 година затвора. Правоснажно све је поништено. Али, они су били оптужени због злочина над Србима за вријеме и послије акције “Олуја”.

Београдски адвокат Тома Фила подсјећа на важну чињеницу из пресуде генералу Младићу и првом предсједнику Српске Радовану Караџићу.

"У пресудама Караџићу и Младићу нема Слободана Милошевића, нема ни једног Србина из Србије, значи дефинитивно је држава Србија није умијешана у то, али ако буде Фрањо Туђман споменут као што је био у првостепеној пресуди, онда је то  друга прича. Значи да је хрватска држава била умијешана у заједнички злочиначки подухват", каже Фила.

И како год да се, сутрашњом пресудом, оконча рад Хашког трибунала, остаје чињеница – мисију није испунио. Умјесто помирења, политички обојеним пресудама и селективном правдом, уносио је додатни раздор међу народима БиХ.