latinica  ћирилица
29/11/2017 |  11:21 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

Којић: Нема уставног основа за доношење закона о жртвама тортуре у БиХ

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да нема уставног основа за доношење закона о жртвама тортуре у БиХ јер је ово питање, према Уставу БиХ и Дејтонским споразуму, у искључивој надлежности ентитета.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Овај закон искључиво је усмјерен ка једном циљу, а то је финансијско слабљење Републике Српске јер је за спровођење тог закона потребно од 200 до 300 милиона КМ, што би била обавеза ентитета", рекао је Којић Срни.

Он је навео да према овом закону онај ко жели да оствари статус жртве тортуре довољно је да има било какву потврду од органа који ју је у то вријеме издао, или његовог правног сљедбеника.

"У канцеларији Института за нестала лица БиХ штампане су потврде логорашима које су фиктивно издаване са циљем да се доношењем неког од закона Република Српска финансијски ослаби", истакао је Којић.

Он је нагласио да је овим законом прописана могућност приватних тужби за лица која су жртве тортуре или њихове породице, уколико коментаришу већ донесене пресуде правосудне институције БиХ и Хашки трибунал.

"Доношење овог нацрта закона је усмјерено директно против Републике Српске и представља пренос надлежности на ниво БиХ", каже Којић.

Он је додао да овакав закон не смије бити усвојен у Савјету министара јер је антидејтонски и антиуставан.

Којић је рекао да је Влада Републике Српске утврдила нацрт закона о правима жртава тортуре који ће се наћи пред посланицима у парламенту Српске.

У Сарајеву је од 20. новембра до 4 децембра у току поступак јавних консултација на Нацрт закона о правима жртава тортуре у БИХ, којег припрема Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

Извор: СРНА