latinica  ћирилица
29/11/2017 |  15:28 | Аутор: РТРС

Ово су најуочљивији симптоми рака простате

Симптоми рака простате обично долазе до изражаја након што је тумор већ довољно порастао да је почео да притиска мокраћну цијев (уретру). Када до тога дође, вријеме је да се обратите љекару.

Најранији знак који може да укаже на рак простате јесте крв у мокраћи. Крв која је јасно уочљива у мокраћи може да буде ружичасте, црвене или боје кока-коле и сличних напитака.

Крварење не мора да буде болно, али када год да се појави потребно је отићи код љекара. Сама појава крви у урину не мора аутоматски да значи и појаву рака простате.

Показатељ може да буде и слаб млаз приликом мокрења, као и то што вам је потребно више времена да уринирате него обично.

На рак простате могу да укажу и проблеми са ерекцијом. Будући да простата има централну улогу у репродуктивном систему мушкарца, симптоми рака могу да проузрокују и болне ејакулације.

Простата је жлијезда, величине мандарине, чији продукти улазе у састав ејакулата сперме.

Узрок појаве рака простате није сасвим познат. Ризик од његове појаве се повећава са годинама старости мушкарца. Болест се развија веома споро, па људи могу деценијама да живе без симптома и потребе за третманом.

Када се дијагностификује, рак може бити одстрањен хируршким путем, као и лијечен хормонском и радиотерапијом.

Извор: Б92