latinica  ћирилица
29/11/2017 |  15:35 | Аутор: РТРС

Седам савјета за борбу против грипа

Организам је најотпорнији уз правилну исхрану, вјежбање и избјегавање употребе цигарета и алкохола. Али ако се већ разболите, грип обавезно треба прележати на одговарајући начин.
Фото: Илустрација -
Фото: Илустрација

Ови савјети дају одговор на питање шта би требало да учините прије доласка грипа и како да се заштитите када болест наступи.

1. Симптоми

Симптоми грипа су висока температура, дрхтавица, болови у мишићима и зглобовима, малаксалост, а код дјеце неријетко и мучнина, односно повраћање. Могу да се појаве и кашаљ и шмркавица, симптоми који су иначе израженији код прехладе.

Узимање препарата против повишене температуре и бола може да помогне да се осјећате боље, али треба обратити пажњу на то да се употребљавају према упутству. Дјеци се смију давати само препарати који су изричито намијењени њиховом узрасту.

2. Мировање

Најбоље је мировати, прележати грип код куће и дати организму прилику да се опорави, а тако и не преносити вирус на друге. Примјерено мировање и одмор кључни су за опоравак од грипа.

Ако се потпуно не опоравите, можете продужити трајање болести или изазвати компликације.

3. Помоћ

Ако примијетите да се не опорављате (данима не можете да снизите тјелесну температуру, имате тешкоће са дисањем, гутањем и слично), обавезно се јавите љекару.

4. Антибиотици

Грип је вирусна, а не бактеријска болест, па зато нема смисла лијечити га антибиотицима на своју руку. Ако се појаве бактеријске компликације, пацијент ће бити лијечен антибиотицима, али о томе мора да одлучи љекар.

5. Марамице

Најбоље је да користите марамице за једнократну употребу. Заштитите нос и уста кад кијете и кашљете и одржавајте хигијену руку. Провјетравајте просторије у којима боравите.

6. Течност

Узимајте довољно течности. Чајеви и супе су веома добри за то, пошто су богати минералима.

7. Вакцина

Најбоља заштита против грипа је вакцинисање. Витамин Ц, цинк и различити биљни препарати, иако помажу, не представљају специфичну заштиту.

Организам ће бити најотпорнији уз правилну исхрану, редовну вјежбу, избјегавање цигарета, алкохола и стреса, и уз довољно одмора.

Извор: Б92, 24sata.hr