latinica  ћирилица
29/11/2017 |  21:47 | Аутор: РТРС

Проглашен најбољи ресторан на свијету

Париски ресторан "Ги Савој" се, као и прошле године, нашао на врху "Листе", француске табеле хиљаду најбољих ресторана на свијету, чији велики дио заузимају јапански и кинески ресторани, навели су организатори.
Ресторан Ги Савој у Паризу (фото: cdn.vox-cdn.com) -
Ресторан Ги Савој у Паризу (фото: cdn.vox-cdn.com)

"Листа" је састављена на основу водича и гастрономских критика, а "Ги Савој" је добио 99,75 од максималних 100 поена.

Слиједе њујоршки "Бернардин" и токијски "Кјубеј" с 99,50 поена, а затим париски "Ален Дикас", "Ресторан скупштине града" у Крисијеу у Швајцарској и "11 Медисон парк" у Њујорку са 99,25. Као и у прве двије "Листе", Јапан има највише представника, 134. Слиједе Кина са 123 и Француска са 118 ресторана а потом САД са 88.

Успон Кине на "Листи" се објашњава комплетнијом покривеношћу гастрономских водича, рекао је Јерг Циприк, задужен за скупљање података.

"У Азији има много више ресторана него у Европи, па је логично да се то одрази на 'Листу'", навео је он.

"Листа", која се хвали "непристрасном и објективном" методом, покренута је 2015. године, иницијативом француског министарства спољних послова као одговор на утицајну, али контроверзну британску листу "50 најбољих свјетских ресторана", оптуживану да не придаје довољно значаја француској кухињи.

Састављање "Листе" нема финансијску помоћ државе, а њен алгоритам укључује податке из око 550 извора, укључујући туристичке водиче, гастрономске критике у великим листовима, специјализованим часописима и сајтове као што су Трипадвисор, Ла Форшет и јапански Табелог.

Извор: Бета