latinica  ћирилица
30/11/2017 |  12:37 ⇒ 13:34 | Аутор: РТРС

Ово су најчешћи узроци рака

Преко четрдесет процената случајева карцинома и исто толико смртних случајева од ове болести могло би да се избјегне или смањи када би се промијенио начин живота, смањило пушење и уносило више воћа и поврћа, преноси медицински магазин "CA: A Cancer Journal for Clinicians".

Због недовољне конзумације воћа и поврћа, рак може да се развије код 1,9 процената становништва и да резултира смрћу код 2,7 посто случајева, док инфекција папилома вирусом резултује развојем рака код 1,8 процената случајева, док смртност износи 1,1 одсто.

Највише је обољелих и посљедично умрлих од карцинома који се повезују са пушењем, чак 19 посто. Гојазност је на другом мјесту, која код 7,8 одсто случајева резултује развојем карцинома. На трећем мјесту је алохолизам, који утиче на развој рака код 5,6 посто случајева. На четвртом мјесту је претјерано излагање ултраљубичастим зрацима, и утиче на развој рака код 4,7 одсто случајева.

Према подацима из 2014. године, пацијенти најчешће оболијевају од рака плућа, а код 81,7 посто случајева, узрок је пушење.

Што се гојазности тиче, она је повезана са 60,3 посто случајева рака грлића материце, трећином свих случајева карцинома јетре и 11,3 посторака дојке, као и 5,2 посто случајева рака дебелог цријева.

Алкохол је одговоран за скоро половину случајева рака усана и једњака код мушкараца, односно четвртине код жена. Скоро 25 процената случајева рака јетре код мушкараца и 11,9 посто код жена повезује се са уносом алкохола. Код жена то може у 16,4 одсто случајева да утиче на развој рака дојке.

Што се ултраљубичастих зрака тиче, они су одговорни за 96 одсто случајева настанка меланома код мушкараца и 93,7 одсто код жена.

Извор: Недељник.рс