latinica  ћирилица
30/11/2017 |  16:57 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Нова афера у Добоју! (ВИДЕО)

Полиција у Добоју истражује случај продаје туђег пословног простора у центру града. Пословни простор који припада компанији Вечерње новости продао је град Добој након што га је у РУГИП-у незаконито уписао на себе.
Добој - имовина Вечерњих новости - Фото: РТРС
Добој - имовина Вечерњих новостиФото: РТРС

Постоје индиције да је ово само један од случајева криминалне и незаконите продаје простора у овом граду.

Без њиховог знања,кажу у компанији Новости ,неко је насилно уселио у простор од 67 квадрата у Ћупријској улици у Добоју ,који је њихова имовина И почео да га уређује. Случај су пријавили полицији , а од градске управе затражили да инспекција заустави радове . Шокирало их је сазнање да је њихову имовину град Добој продао И да простор , за који посједују сву документацију о власништву, има новог власника. 

"На наш ЗК И ПЛ односно на наш пословни простор се уписао нови власник. При томе је избрисана и хипотека коју ми имамо", рекла је Ивана Сандић из "Вечерњих новости" Бањалука.

Тврде да све обавезе које имају по основу простора уредно плаћају градским службама и да је упркос томе неко успио све да заобиђе и простор прода као градски.

"Интересантно је да је рецимо Пореска управа тај пословни простор процијенила на 92.000 КМ, а да је град Добој незаконито укњижио и продао новом власнику за 62.000 КМ", додала је Сандић.

Простор је продат на лицитацији раднику једне осигуравајуће куће који је Новостима признао да га је купио за потребе свог пријатеља Слађана Јовића. Јовић је као кадар ДНС-а један од директора у Градској топлани, а раније је био начелник одјељења за привреду у градској управи Добоја. На наше позиве И поруке није одговарао. Осим полицији Новости су сву документацију послале И Окружном тужилаштву Добој , а од РУГИП-а затражили да спроведе интерну истрагу И утврди да ли је било пропуста у геодетској управи у Добоју, што су и учинили. Случај истражује и добојска полиција. 

"Предметне провјере су у завршној фази, након чега слиједе и завршне консултације са поступајућим тужиоцем, те подношење извјештаја Окружном јавном тужилаштву Добој", навела је портпаролка ПУ Добој Љерка Станимировић.

Заштиту за узурпацију имовине Вечерње новости прво су затражиле од градске управе у Добоју, али је инспекција утврдила да нема радова,па тако ни разлога да дјелују. У Новостима нису сједили скрштених руку већ су почели серију текстова о томе, те позвали и грађане да им пријаве сличне неправилности. 

"Чак смо јутрос добили информацију да постоји преко 100 лица која воде исти или сличан спор са градом Добојем због отимања личне имовине", нагласила је Сандићева.

Из градске управе нико се није оглашавао. У добојској јавности је остао упамћен случај када је полиција поднијела извјештај о злоупотреби службеног положаја против 3 службеника градске управе под сумњом да су као чланови градске Комисије за јавну продају пословних просторија и гаража у државној својини, противправно спровели поступак продаје пословног објекта који није био у власништву града. Двије године од тог случаја из Тужилаштва су нам одговорили да је предмет још у фази истраге.