latinica  ћирилица
30/11/2017 |  17:05 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Центру за радиотерапију додијељен статус изузетности (ВИДЕО)

Представници Центра за радиотерапију Бањалука и фирме "Варијан медикал системс", произвођача радиотерапијске опреме из Америке, потписали су уговор којим је овом центру додијељен статус- Центар изузетности.
Центар за радио терапију - споразум - Фото: РТРС
Центар за радио терапију - споразумФото: РТРС

Биће то међународни центар за демонстрацију Варианове радиотерапијске технологије и обуку медицинског особља, од припреме пацијената за третман до његовог спровођења.

Статусом Центра изврсности бањалучки Радиотерапијски центар добио је повјерење компаније "Варијан медикал системс" да дјелује као њен центар за тренинг и обуку. Ова установа је први Варианов центар изврсности у региону.

"Ми смо клинички развили све методе лијечења са нашим партнером болницом у Хјустону гдје су наши људи одлазили на обуке и примјењивали знања у Бањалуци и не само овдје. Бањалука је била лидер за све оне који су хтјели да буду са нама и да уче од нас", истакао је директор Центра за радиотерапију Бањалука Маријан Билић.

"Они су пренијели све могућности који су на располагању у постојећем систему и овај изузетан рад који су до сада обавили може бити од користи како би се ова технологија употријебила у другим центрима у региону", рекао је Бенс Кампос из компаније "Варијан медикал системс".

Центар за радиотерапију освојио је статус Центра изузетности за само седам година.

"И да ћемо на тај начин створити услове не само да лијечимо и пружамо заштиту најтежим пацијентима, него да ћемо постати и центар гдје други уче и преносе знања стечена овде у Бањалуци", нагласио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић.

Годишње у овом центру се лијечи око 1.600 пацијената, а трошкове њиховог лијечење измирује Фонд ПИО.

"Поред саме радио терапије ми за пацијете који путују плаћамо смјештајсве трошкове чак и онколошки пацијенти који имају плаћену услугу у овој установи", додао је директор Фонда ПИО Републике Српске Дејан Кустурић.

У сарадњи са Центром за радиотерапију на Медицинском факултету у Бањалуци формирана је катедра како би се стечено знање преносило на млађе генерације.