latinica  ћирилица
04/12/2017 |  16:38 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Додик: Састанак депримирајући (ВИДЕО)

Комесар ЕУ Јоханес Хан након разговора са лидерима парламентарних странака рекао је да не види напредак на европском путу БиХ. Он очекује комплетирање Упитника Европске комисије и усвајање сета закона о акцизама.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Предсједник Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да је разочаран састанком.

Додик је истакао да су се показале нереалне најаве о преводу и одговору на Упитник због непостојања унутрашњег консензуса у БиХ о попису становништва.

СНСД ће каже подржати акцизе, ако се покаже да постоји парламентарна већина за њихово усвајање.

Када је ријеч о захтјеву за усвајање Стратегије руралног развоја БиХ, Додик је рекао да је она могућа само као комбинација ентитетских стратегија.

Предсједник Српске је изјавио да је састанак са комесаром Јоханесом Ханом у Сарајеву био депримирајући и нефункционалан и да није показано ништа више, осим декларативних залагања.

"Састанак је био потпуно нефункционалан и није донио никаква рјешења. Није јасно манифестована ни већина за сет закона о акцизама, ни опредјељење да се консензуом дође до упитника", рекао је Додик новинарима у Источном Сарајаву.

Он је навео да је на састанку са Ханом разговарано о европским перспективама БиХ, Упитнику Европске комисије, стратегијама у вези са руралним развојем, те о Реформској агенди и сету закона о акцизама.

"На састанку је био видљив један потпуно депресиван приступ који у БиХ постоји о томе. Видјело се да БиХ нема концентрисану власт на заједничком нивоу, нити парламентарну већину, те да је криза власти и институција општа, мада је било оних који су на састанку обећавали лагано и брзо кретање", истакао је Додик.

Он је нагласио да треба бити реалан јер одговори на Упитник морају имати политички консензус.

"То није могуће. Видјели смо прије двије године, када смо упозоравали на причу о попису становништва, да то није структура која је општеприхватљива. Сада у Упитнику треба да буду истакнути подаци у вези са пописом", каже Додик и поручио да Српска не може да прихвати да постане званично оно што је лажирано.

Он је истакао да у је Упитнику наведено и питање да ли је БиХ опредијељена за чланство у НАТО-у и истакао да је опредјељење Српске војна неутралност, те да о томе нема разговора.

"Народна скупштина Републике Српске донијела је резолуцију и ми ћемо се у оквиру ње понашати", навео је предсједник Српске.

Он је истакао да је олако речено да ће Упитник бити завршен половином мјесеца. "То је само замајавање европске јавности, а прије свега комесара Хана. Мислим да је он то добро схватио", нагласио је Додик.

Када је ријеч о конкретним одговорима, Додик каже да Република Српска не може стајати иза Упитника који није усаглашен кроз механизам координације, те да је видљиво да то избјегава бошњачка компонента и да на том плану постоји застој.

Говорећи о сету закона о акцизама, Додик је рекао да ће СНСД гласати за акцизе "када буде обезбијеђена већина са друге стране".

Додик је потврдио да је на састанку разговарано и о Стратегији руралног развоја, која подразумијева збир стратегија Републике Српске и ФБиХ, укључујући и елементе Брчко дистрикта, те нагласио да треба одбацити докумемнт који је предложио Савјет министара и надлежно министарство јер је само унио забуну.

"То треба одбацити све до момента док се не усагласи са становишта принципа о којима говоримо - стратегије руралног развоја Републике Српске и ФБиХ да се нађу на једном мјесту, да се јавно истакне садржај и једне и друге, а оно што може бити заједнички закључак може да буде само договор. Ништа више од тога", нагласио је Додик и додао да ће Влада Српске радити на томе и да је томе предана.

Он је истакао да је Влада Српске испунила све реформске захтјеве у вези са Реформском агендом коју су наметнуле странке из власти на нивоу БиХ, које су највећи опструктори те реформе.

Навео је да Република Српска зауставља све активности у вези са Акционим планом за чланство у НАТО /МАП/ и било каквих ангажмана на ту тему, те одбацује наметање рјешења књижења војне имовине путем судова.

"Апсолутно је неприхватљиво да Правобранилаштво БиХ, које не постоји према Уставу и Дејтонском споразуму, налаже шта ко треба да учини", рекао је Додик, коментаришући питање књижења војне имовине у Републици Српској.

Он је истакао да Република Српска није спремна да књижи војну имовину.

"То је заобилажење ранијих договора, споразума који смо имали у вези са војном имовином, а који је одбачен", рекао је Додик.

Нагласио је да Република Српске одбацује било какво наметање тих рјешења путем судова и додао да је став Српске војна неутралност.

"То је вануставна одлука суда и наше службе то неће књижити. У сваком случају постоји Декларација о војној неутралности", поручио је предсједник Српске.

Извор: РТРС/СРНА