latinica  ћирилица
05/12/2017 |  09:20 | Аутор: РТРС

Да ли желудац може да "пукне" од превише хране?

"Пући ћу колико сам се најео" најчешћа је реченица у зимском периоду слава, празника и познатих српских специјалитета од којих се заиста откопчава по једно дугме на стомаку. Може ли заиста да се пукне од преједања, тј. како желудац издржава количину хране коју унесемо?
Храна - Фото: РТРС
ХранаФото: РТРС

Popular Science бавио се овом темом, поредећи желудац са балоном, који је сасвим мали кад је празан, и, логично, шири се како се пуни. И као и балон, и желудац има тачку пуцања. Ипак, постоји једна цака. Разлика је у томе што ако превише надувате балон, притисак и волумен стварају чвршћу везу, па како расте притисак, тако се повећава и волумен, док код желуца није тако. Стање желуца није одређено само оним што смо унијели.

Унос контролишу и нерви, као и хормони али је теже измјерити њихов утицај на желудац. Онај празан желудац, може да држи два до три децелитра течности. То није ни једна боца кока-коле, пише Popular Science.

Волумен се удвостручује у тренутку кад почнете да једете, чак и ако само размишљате о јелу. Рефлекс мозга кроз нерв вагус поручује желуцу да стиже храна. А када стигне, желудац се опушта да направи мјесто.

За разлику од балона, повећање притиска због хране или течности не чини да се желудац опушта и шири. То је све резултат тога што мозак поручује нервима у желуцу. Ова експанзија није као код балона који се пуни ваздухом. Желудац је прекривен уздужним наборима, који се шире како орган расте. Али ти набори имају ограничења. Ћелије желуца обиљежене су нервима. Кад досегнемо тачку да смо довољно појели, ови нерви шаљу сигнал у мозак и поручују да смо пуни и да треба да престанемо да једемо.

Желудац има излазни отвор и храна остаје у желуцу од 10 до 15 минута прије него што почне да излази. Колико је велики желудац за тих десет до 15 минута? То зависи од много фактора, старости, здравља, прехрамбених навика, хормона али најважније је да ли слушате шта вам желудац поручује. За већину људи осјећај да су се прејели почне након што желудац има 4,7 до 14,7 децилитара течности.

Али током времена желудац може да се рашири очигледно ако практикујете преједање. На примјер, на такмичењу у једењу виршли, побједник је појео 72 хот-дога. То је 7,5 литара хране у желуцу. Мозак има посљедњу ријеч у томе колико можемо да поједемо.

Може ли савршено здрав желудац да експлодира од превише хране? За сада, документовано је само шест таквих случајева. Углавном не. Желудац је орган који, ипак, захтијева да не претјерујемо са храном у вријеме празника, уколико желимо да је што дуже здрав и функционалан.

Извор: Б92