latinica  ћирилица
05/12/2017 |  16:39 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

Требиње- Наводњавањем до већих приноса (ВИДЕО)

У Петровом Пољу код Требиња почела је изградња система за наводњавање, који би требало да обезбиједи воду за више од хиљаду хектара ораница на подручју Требиња.
Требиње - наводњавање - Фото: РТРС
Требиње - наводњавањеФото: РТРС

Пројекат се финансира средствима Свјетске банке, посредством Министарства пољопривреде и новцем из буџета Требиња.
Овај стратешки хидротехнички објекат обезбиједиће услове за интензивну пољопривредну производњу. Због непостојања система, највећи дио ораница није могао да се наводњава.

Идејни творац пројекта Душко Вујовић каже да ће на читавом Требињском пољу бити створени услови за наводњавање. Наводи да је наводњавање замишљено да функционише по скада-систему, или контрола система са једног мјеста и даљинским управљањем.

Када буде завршен, систем ће омогућити наводњавање ораница за око три хиљаде домаћинстава. Пројекат вриједан 5,8 милиона марака, кроз кредит Свјетске банке, финансирају Министарство пољопривреде, са 85 одсто и Град Требиње са 15 одсто средстава. Извођач радова је конзорцијум Херц-градња Требиње и Бук-промет Бијељина.

Руководилац радова Бук промет Никола Максимовић каже да су почели радове на резервоару Зубци и да је урађено око седамсто метара дистрибутивног цјевовода. Додао је да су их данас посјетили и представници Свјетске банке који су задовољни квалитетом и динамиком радова.

Уз подршку предузећа Хидроелектране на Требишњици и Градске управе, ускоро би требало да почне изградња и секундарне мреже, много дуже у односу на примарну. Око 32 километра примарне и секундарне мрже требало би да створи услове за наводњавање око 1.100 хектара ораница. Рок за изградњу је годину дана.

Изградња система, за сада, иде испред планираних рокова.

Вујовић је истакао да се планирани радови и реализују, а то је сада постављање и цијеви за оптички кабл, телефонију, теинтернет за сва насеља, уз цјевовод за техничку воду.

У оквиру пројекта, предвиђена је надоградња система за наводњавање у Мокром пољу, са резервоаром у селу Кремени До. Систем за наводњавање биће аутоматизован.