X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
05/12/2017 |  20:37 | Извор: РТРС

Млади парови су прилично склони гојењу

Парови који почну заједнички живот у ванбрачној или брачној заједници често убрзо добијају на тежини, показало је истраживање британских научника.
Млади брачни парови склони гојењу  (Фото:Thinkstock / Ilustracija) -
Млади брачни парови склони гојењу (Фото:Thinkstock / Ilustracija)

Студија коју су спровели научници са Универзитета у Глазгову показала је да у првој години заједничког живота млади брачни парови просјечно добију око два килограма, а особе које живе у ванбрачној заједници дебљају се и брже, на три мјесеца просјечно добију око 1,8 килограма.

Нутриционисткиња и дијететичарка која је водила истраживање Кетрин Хенки изјавила је да након што људи почну живот у заједници средиште њихове везе често постане храна, јер парови заједно ручају или вечерају те дијеле међусобне навике.

"Истовремено постају мање активни. Престану да воде рачуна о љубавним састанцима и стога мање вјежбају, али то је и културолошко питање", рекла је Хенки за Сандеј Тајмс.

"Млади брачни пар би на почетку заједничког живота требало да поведе рачуна о тјелесној тежини. Добијање на тежини и гојазност лоши су за самопоуздање, а могу и негативно утицати на везу", сматра нутриционисткиња.

Друге студије показале су да млади људи често добијају на тежини након одласка на студије, а насупрот томе развод на већину парова дјелује супротно јер најчешће губе на килажи.

Одвојено америчко истраживање је показало да млади људи током прве и друге године студија добију између 1,5 и 3,5 килограма, што се повезује са конзумирањем брзе хране, превише времена проведеног за компјутером, као и са повећаним конзумирањем алкохола.

Извор: Б92