X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
06/12/2017 |  15:22 ⇒ 19:03 | Извор: РТРС

Oвај кућни посао продужава животни вијек

Свакодневне лаке физичке вјежбе, које укључују трчање и прање судова, заједно са другим кућним обавезама, позитивно утичу на дужину животног вијека, тврди се у раду америчких љекара објављеном у часопису Америчког геријатријског друштва.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

У истраживању је учествовало 6.000 жена старости од 65 до 99 година. Научници су пратили њихову свакодневну физичку активност помоћу фитнес система за праћење, као и њихово здравствено стање, током три године.

Према добијеним резултатима, стопа смртности оних жена које су биле физички активне најмање 30 минута дневно била је 12 одсто нижа него код оних које воде углавном неактиван начин живота. Повећање свакодневног оптерећења до једног сата смањује вјероватноћу смрти за 39 одсто.

Научници истичу да се под дефиницијом физичке активности подразумијевају кућни послови, укључујући чишћење и прање судова, као и шетња на свјежем ваздуху.

"Дуго се сматрало да такве активности нису довољне да би човјек био здрав. Али сада имамо доказе да чак и слабија активност жена смањује вјероватноћу да ће умријети у наредне три или четири године", изјавила је сарадница на истраживању, специјалиста Андреа Лакруа.

Извор: Б92