X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
06/12/2017 |  17:07 | Аутор: РТРС

Одржана сједница Великог вијећа Уставног суда БиХ

Уставни суд БиХ данас је на сједници Великог вијећа одбацио један број апелација које су поднесене неблаговремено, након истека рока за подношење апелације или преурањено, односно у случајевима у којима је Суд утврдио да апеланти нису искористили све расположиве правне лијекове у претходном поступку.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Из Уставног суда БиХ саопштено је да је Суд, одлучујући о апелацијама у вези са доношењем одлука у разумном року, о допустивости и меритуму, одбио као неосноване апелације у случајевима у којим је закључио да повреде није било, односно донио један број одлука којима је установљена повреда права апеланата на правично суђење.

Уставни суд БиХ донио један број одлука којима су одбачене као недопустиве апелације које су очито биле неосноване, јер захтјеви апеланата нису били оправдани, односно чињенице које су апеланти предочили Суду у тим случајевима ни на који начин нису могле оправдати тврдњу апеланата да постоји кршење њихових права заштићених Уставом или да апеланти као странке у поступку сносе посљедице кршења права заштићених Уставом.

У свим случајевима у којима је утврдио постојање повреда права апеланата на правично суђење, Суд је наложио надлежним судовима или управним органима да хитно окончају поступке, те да, сагласно Правилима Уставног суда БиХ, у року од три мјесеца од дана достављања одлуке обавијесте Суд о мјерама које су предузете с циљем њиховог извршења.

Све одлуке усвојене на сједници биће достављене апелантима у року од мјесец дана и објављене на интернет страници Уставног суда БиХ.

Извор: СРНА