latinica  ћирилица
07/12/2017 |  10:28 | Аутор: РТРС

Огорчени радници Радио-телевизије Источно Сарајево у стечају чекају рјешење

Радници Радио-телевизије Источно Сарајево /РТВИС/ у стечају огорчени чекају како ће се ријешити њихов статус након што је градска власт Источног Сарајева, иако је оснивач ове медијске куће, одлучила да их "препусти судбини", а оснује ново јавно предузеће - Радио Источно Сарајево, те поручују да су спремни и на радикалне мјере како не би дозволили да постану "жртве политике".
Источно Сарајево - Фото: РТРС
Источно СарајевоФото: РТРС

Четири од 30 радника ове медијске куће, колико их је било прије него што је РТВИС отишао у стечај, и даље емитују програм и чекају да се ријеши њихов статус, одлучни у намјери да се боре за останак у радном односу.

Према њиховим ријечима, стечајни управник Радослав Братић рекао је да им ни он не може помоћи да остану у радном односу, те подсјећају да је Град Источно Сарајево оснивач РТВИС-а, након чега су их "гурнули" у стечај, а сада неће да ријеше њихов статус.

Градска управа се, истичу радници, "оградила" тако што је рекла да није крива за стечај, већ да је кривица на менаџменту те медијске куће, мада се, како напомињу, зна ко поставља менаџмент куће и ко бира Надзорни одбор.

"Радници не бирају, а на крају буду кажњени. Сада наводно нико нема обавезу да нас остави у радном односу, а нико и не спомиње дуговања према нама", истиче један од радника Веселин Милинковић, који потражује више од 12.000 КМ.

Подсјећајући да је претходни градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија рекао да ће бити спроведен "контролисани стечај", Милинковић каже да се то показало нетачним, а да садашње руководство тврди да "нема ништа са тим".

"У међувремену су нашли 'своје новинаре' који су на листама 'њихових странака', кадровски подобни, који ће преузети нову медијску кућу. Иако је било проблема око фреквенције, изгледа да су политички, преко директора Регулаторне агенције за комуникације БиХ пронашли начин да и то ријеше", наводи Милинковић.

Радници напомињу да руководство Града није разговарало са представницима Владе Републике Српске, нити општине Источно Ново Сарајево која је, како наводе, била расположена за сарадњу како би им оставила на располагању простор, а њих на буџету.

"Градоначелник нам је рекао да нема ништа са нама, иако нас је Град основао, да не гарантује за нас и да ће одлучивати директор, а директор нам је рекао да он не одлучује него Скупштина града. Они су у међувремену регистровали фирму и изабрали директора који се није овдје никада ни појавио", истичу огорчени радници, који су се обратили и за бесплатну правну помоћ, гдје им је речено да се "до сада нису срели са оваквим случајем" и да ће покушати да им помогну колико могу.

Радници напомињу да су интересовање за рјешавање њиховог проблема показали једино одборници опозиције у Скупштини града Источно Сарајево, који су тражили да бивши радници РТВИС-а имају предност приликом запошљавања у новоосновани Радио Источно Сарајево, али да тај закључак градски парламент није прихватио.

Они су истакли да су спремни и на "радикалне мјере" уколико се њихов статус не ријеши, постану жртве локалне политике и остану без посла.

"Нико нас не спомиње, раде нам иза леђа. Они само хоће наше фреквенције и нашу опрему, коју би пребацили у Административни центар Града, а некадашње и садашње раднике не желе, осим једног који је раније дошао по политичкој линији и безуспјешно покушавао да врбује већину радника у СДС", истичу огорчени радници, наводећи да је "ово само мали дио велике неправде" која се чинила према радницима од оснивања РТВИС-а.

Актуелни градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изјавио је Срни поводом дешавања у РТВИС да је суд именовао стечајног управника и да је он, а не Град, одговоран и за предузеће и за раднике.

"Ми формално-правно немамо додирних тачака са оним што је у стечајном поступку", рекао је Вуковић.

Стечајни управник Радослав Братић рекао је Срни да је "све преурањено" и најавио да ће 26. децембра бити одржана скупштина повјерилаца, на којој ће бити донесена одлука о даљој судбини овог предузећа и радника.

Скупштина града Источно Сарајево је 2008. године донијела одлуку о оснивању Јавног предузећа Радио-телевизија Источно Сарајево /РТВИС/, које је наставило традицију Радија Илиџа и Радија Грбавица од 1992. године.

Радници РТВИС-а истичу да су проблеми у функционисању ове медијске куће настали због немара локалних власти Источног Сарајева, оснивача РТВИС-а, које су на руководећа мјеста постављале некомпетентне људе, годинама смањивале финансирање предузећа које су основале, да би га 2014. године потпуно обуставиле, што је довело до стечаја.

РТВИС дугује више од 3,5 милиона КМ, од чега су два милиона КМ порези и доприноси, према сваком раднику дуг износи од 12.000 до 18.000 КМ, а укупна дуговања према радницима су око 567.000 КМ.

Скупштина града Источно Сарајево на сједници одржаној 3. новембра ове године донијела је одлуку о оснивању новог јавног предузећа - Радио Источно Сарајево, чији ће вршилац дужности директора бити Сњежана Мачар.

Скупштина је усвојила и Статут и именовала Надзорни одбор Радија Источно Сарајево.

Извор: СРНА