latinica  ћирилица
07/12/2017 |  13:35 | Аутор: РТРС

У Загребу одржана пројекција филма "Лица Лафоре" (ФОТО)

У Загребачком биоскопу Тушканац одржана је пројекција филма "Лица Лафоре", аутора Дениса Бојића рађеног у продукцији РТРС.
Промоција филма Лафора у Загребу - Фото: РТРС
Промоција филма Лафора у ЗагребуФото: РТРС

Након приказивања здравственим радницима и студентима медицине широм Републике Српске и Федерације БиХ, као и одличних реакција које је филм изазвао, "Лица Лафоре" свој пут налази и у Хрватској.

Познавајући сву тежину, а уједно и занемареност ријетких болести, међународно удружење студената медицине Хрватске одлучило се на подизање свијести приказивањем филма Лица Лафоре студентима медицине и сродних професија, радницима у здравству и општој популацији. Прва пројекција одржана је у Загребу, а остале пројекције ће бити одржане на медицинским факултетима у Ријеци, Сплиту и Осијеку.

Режисер филм Денис Бојић истиче да је ово била сјајана прилика да се будући али и садашњи здравствени радници у Хрватској упознају са свом проблематиком коју носи Лафорина болест, као и да причом породице Гајић пронађу додатни мотив за усавршавањем у личном и научном животу.

Након пројекције филма услиједила панел-расправа у којој су учествовали режисер филма Денис Бојић, доц. др. сц. Марио Ћук, спец. педијатријске ендокринологије и метаболичких болести, Чаба Дохоцки спец. клиничке фармакологије и токсикологије, те др. сц. Ванеса Бенковић, социолог и фармакоекономист.

Промоција филма Лафора у Загребу

Доктор Дохоцки је навео да је ово филм који оставља дубоке трагове у сваком човјеку, као и да је један од начина рјешавања глобалних проблема и подизања опште свијести о тешки дјечјим болестима управо начин на који је то урађено у филму "Лица Лафоре".

Након Загреба филм "Лица Лафоре" очекује велика пројекција у Европском парламенту у Стразбуру која ће бити одржана 13. децембра. Биће то прилика да се европски парламентарци на један потпуно другачији начин упознају са Републиком Српском, БиХ али и читавим регионом који је кроз борбу породице Гајић иницирао рјешење за једну од најтежих дјечјих болести на свијету.

Доктор Ћук је истакао да приказивање филма у Европском парлменту представља несвакидашње важан подухват вриједан дивљења јер је једна породична трагедија прешла пут од могућег заборава и анонимности до прилике да се представи на највишем могућем институционалном тијелу, пред људима који имају могућност мијењања ствари.

Након Стразбура Филма Лица Лафоре очекују приказивања на међународним фестивалима у Грцкој , Русији и Америци.

Филм "Лица Лафоре" документује судбину породице Гајић и њихову вишегодишњу надљудску борбу за проналазак лијека за Лафорину болест од које су обољеле њихове двије кћерке.