latinica  ћирилица
08/12/2017 |  11:15 | Аутор: РТРС

Приближно изједначавање права незапослених и запослених мајки

Циљ предложеног новог закона о дјечијој заштити Републике Српске је да стимулише рађање дјеце на начин да се приближно изједначе права незапослених мајки са дјецом у односу на запослене мајке, изјавила је помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Бранка Сладојевић.
Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске - Фото: Screenshot
Јавни фонд за дјечију заштиту Републике СрпскеФото: Screenshot

"Право на матерински додатак од 405 КМ остварује незапослена мајка у трајању од 12 мјесеци, а за близанце, треће и свако наредно дијете у трајању од 18 мјесеци", рекла је Сладојевићева новинарима прије почетка скупа у Теслићу о представљању Приједлога новог закона о дјечијој заштити за представнике центара за социјални рад који раде на пословима дјечије заштите.

Сладојевићева је истакла да новчана стимулација представља сигурност мајкама да се могу радовати родитељству, посебно самохраним.

Према њеним ријечима, највећа новина у Приједлогу новог закона о дјечијој заштити јесте да пронаталитетна накнада за треће и четврто дијете улази у законско право и не зависи од одлуке Владе, као у ранијем периоду.

"Ако се деси да закаже и подршка породице и партнера, мајка сада има подршку друштва да храни дијете и остане уз њега, што представља превенцију напуштања дјетета, а то ће се позитивно показати у неком будућем времену", изјавила је Сладојевићева.

Она наводи да су сва досадашња права задржана и у благом порасту тако да ће се увећањем најниже плате у Републици Српској увећати и ова права.

Сладојевићева је навела да ће приједлог овог закона бити по хитној процедури упућен на сједницу Народне скупштине Републике Српске, јер је предвиђено да ступи на снагу већ од јануара наредне године, да се не може ретроактивно примјењивати, а права ће остваривати незапослене жене које се породе у децембру ове године и након тога.

Право на матерински додатак признаје се првог дана наредног мјесеца од дана рођења дјетета, а захтјев за остваривање права подноси се у року од 30 дана од дана рођења дјетета.

Директор Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске Недељко Јовић појаснио је да ће се усвајањем новог закона обезбиједити и додатна средства за исплату материнског додатка незапосленим породиљама, да ће се 30.000.000 КМ више исплаћивати за права из дјечије заштите, као и да ће Фонд, ресорно министарство и Влада Републике Српске дати максимални допринос за техничке услове обезбјеђивања ових средстава, чији су начин и метод већ договорени, да би исплате биле редовне.

Он је навео да се на самом почетку исплате, односно почетком фебруара 2018. године, може десити да се не успију исплатити накнаде за јануар, али да ће сигурно до краја фебруара бити обухваћене двије исплате.

Јовић је рекао да је Фонд до сада располагао са око 60.000.000 КМ, од којих се 55.000.000 КМ редовно исплаћивало на остваривање одређених права, те најавио да ће буџет Фонда за 2018. годину бити око 80.000.000 КМ, а већ у 2019. години прелазиће 90.000.000 КМ.

Представници центара за социјални рад позитивно су оцијенили Приједлог новог закона о дјечијој заштити Републике Српске, за који наводе да је изазвао велику пажњу и интересовање грађана.

Директор Центра за социјални рад из Бањалуке Далила Бојић Род каже да нови закон укида досадашње критеријуме за породиље у остваривању права на матерински додатак, изузев да мора бити лично пријављена на евиденцији Завода за запошљавање.

Директор Центра за социјални рад из Гацка Ранко Мастиловић каже да су у овој локалној заједници на годишњем нивоу имали до 20 материнских додатака због ригорозних критеријума.

Он од овог закона очекује позитивне пронаталитетне ефекте, јер је у Гацку до 1996. године евидентирано до 156 новоређенчади, а 2016. само 75.

Директор Центра за социјални рад из Фоче Снежана Голијанин не очекује да ће нова давања дестимулисати рад код жена, које у овој локалној заједници у реалном сектору просјечно зарађују око 400 КМ.

Скуп о представљању Приједлога новог закона о дјечјој заштити за представнике центара за социјални рад који раде на пословима дјечије заштите организовало је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Скуп се одржава у хотелу "Кардијал" у Теслићу.

Извор: Срна