X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
08/12/2017 |  12:34 ⇒ 12:41 | Извор: РТРС

Чајеви који подстичу мршављење

Осим зеленог чаја, још неке врсте слове као добра помоћ код мршављења.
Чај од камилице - Фото: илустрација
Чај од камилицеФото: илустрација

Иако сте стално прича о зеленом чају који је пун антиоксиданата те дјелује добро на отапање масних ћелија, чињеница је заправо то да "ниједна врста чаја или биљних напитака неће довести до значајног губитка тјелесне тежине, али неке супстанце могу помоћи да, уз правилну исхрану и вјежбу, лакше постигнете циљ", наглашава Џенифер Мекданијел, нутриционистички терапеут и једна од аутора истраживања о утицајима зеленог, бијелог и црног чаја на мршављење, објављеном на порталу "European Journal of Nutrition".

Према њиховим сазнањима, супстанце из чаја могу помоћи здравијој пробави и убрзању метаболизма, а осим зеленог, белог па и црног чаја, који имају највећу количину добрих супстанци (антиоксиданата и катехина), они нису једини који ће вам помоћи. Оно што зелени чај чини добрим за мршављење управо су састојци којима је, у односу на све друге чајеве, најбогатији, а ријеч је о полифенолима које стручно називамо епигалокатехин-3-галат (ЕГЦГ), односно - катехини.

Они су ти који дају толику моћ зеленом чају, јер су директни "кривци" за повећање стопе оксидације масти у организму, спречавају хормоне глади те тако боље контролишу апетит, поспешују мршављење без промјена прехрамбених навика те спречавају настанак нових масних наслага. Уосталом, сам чај спада у категорију здраве течности, али наравно, без додатка шећера.

Уз споменути зелени, бијели и црни чај, добре су и ове врсте:

Оолоног чај

Као и зелени и црни чај, оолонг чај такође садржи полифеноле који убрзавају метаболизам и тако утичу на редуковање масних наслага, међутим, струка још увијек не зна тачно је ли то због самих антиоксиданаса или кофеина, али су израчунали да ће једна шољица оолонг чаја убрзати метаболизам за три одсто.

Чај од камилице

Да бисте брже мршавили и притом се осјећали довољно одморно и снажно, неизмјерно је важан квалитет сна. У томе ће вам помоћи камилица која доказано опушта и умирује организам.

Чај од нане

Раније је доказано да мирисање пеперминта и нане може да води сузбијању апетита што доводи и смањењу уноса калорија. Откривено је и да су људи који су свака два сата удахнули мало мириса ментола аутоматски појели око 2800 калорија мање недељно. Дакле, прије него га попијете, уживајте у његовом мирису.

Чај од маслачка

За разлику од других врста, чај од маслачка помаже да се лакше избаци вишак воде из организма и тако дјелује као помоћ при мршављењу.

Рооибос чај

Чај од јужноафричке биљке добар је због повећане количине аспалатина који помаже уравнотежењу шећера у крви и јачању отпорност на инсулин, а што води бољем искоришћавању угљених хидрата - односно томе да лакше претварају у енергију, а не у масти.

Извор: Агенције